Demonstranter körs bort i Mexico City

Lärare körs bort från torget
1:34 min

I Mexico City där tiotusentals lärare har strejkat i flera veckor mot president Enrique Peña Nietos utbildningsreform har kravallpolis börjat rensa Zócalotorget. Polisen använder tårgas och vattenkanoner för att få bort de strejkande lärarna.

Mexikansk TV visar helikopterbilder på hur kravallpolisen marscherar in på Zócalotorget i centrala Mexico City. Där har tusentals lärare tältat i flera veckor nu i protest motpresident Enrique Peña Nietos utbildningsreform.

Lärarna hade fått besked om att polisen skulle börja rensa torget igår eftermiddag eftersom det ska hållas traditionsenligt självständighetsfirande där på söndag. Många ockupanter valde därför att redan på morgonen packa sina tält, spritkök å sovsäckar för att åka hem - vissa till städer långt bort från huvudstaden. Men några lärare valde att stanna för att konfrontera polisen med påkar och metallstänger. De svarade med vattenkanoner och tårgas.

Lärarna har protesterat mot det som många andra i Mexico applåderat, president Enrique Peña Nietos utbildningsreform. Den röstades igenom i kongressen förra veckan och innebär bland annat att läraryrket inte längre ska kunna gå i arv. Tidigare har föräldrar kunnat ge sina jobb vidare till barnen. Det ska också införas obligatoriska tester innan eventuell befordring.

Utbildningsreformen må vara en första seger för Enrique Peña Nieto. Men bråket med lärarna är bara början. Presidenten lär få större svårigheter att få igenom sina föreslagna förändringar i energisektorn och skattelagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".