Njut av sensommaren – nu kommer hösten

Sommaren drar sin sista suck i helgen. Passa på att njuta av värmen för sedan är det dags att fälla upp paraplyet.

Septembervädret har varit härligt varmt på många håll i landet, med högsommartemperaturer på mellan 20 och 25 grader. Även lördagen ser ut att bjuda på fint sensommarväder i södra Sverige, medan det i norr kan bli ostadigare med både moln och regn.

– Temperaturen i de sydöstra delarna av landet ska ta sig upp till 20 grader, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Men redan på söndag kommer det att märkas att hösten har börjat sitt obevekliga intåg med regn och rusk i släptåg.

– Då får vi räkna med mer typiskt höstväder. Från nästa vecka är det vad som gäller runt om i landet, säger Sandra Andersson.

Det är ett lågtryck som ligger väster om Skandinavien som kommer att föra in regnet mot Sverige i veckan. Det är svårt att säga vilka mängder det blir och var det kommer att hamna någonstans, men det kan vara listigt att utrusta sig med både paraply och gummistövlar.

– Moln kommer att dominera på himlen och regn kommer att passera med jämna mellanrum, säger Sandra Andersson.

Lokalt kan regnet vara kraftigt.

(TT)

Fakta om hösten

Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.

Enligt kalendern är september vår första höstmånad.

Här är några exempel på när hösten normalt brukar anlända: Kiruna 16 augusti, Östersund 5 september, Stockholm 29 september, Malmö 12 oktober.

Det finns en kalendarisk definition som säger att hösten omfattar månaderna september, oktober och november.

Källa: SMHI (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista