Även Nordea gör rekordvinst

Bankkoncernen Nordea gjorde en rekordvinst förra året, enligt boksultet som kom idag. Vinsten steg 26 procent.

2004 blev det bästa resultat hittills för Nordea, skriver banken i bokslutet. Rörelseresultatet blev nästan 2,3 miljarder euro, motsvarande nära 21 miljarder kronor i dagens kurs. Det är 26 procent bättre än 2003.

Ökning av intäkterna och minskade kostnader ger en bra grund för vinsten. Och när räntenettot ökade till 3,5 miljarder euro och provisionsnettot ökade till 1,6 miljarder euro så förstår man att det har gått bra för banken.

Nordea förvaltar kapital till ett värde av 131 miljarder euro, motsvarande nästan 1200 miljarder kronor, även det en rekordnotering.

Det här leder till en höjning av utdelningen med 12 %, motsvarande en utdelningsprocent på 40 %. Bolagsstämman får dessutom ta ställning till ett förslag om återköp av 10 procent av dom egna aktierna.

När man nu kan summera 2004 för dom fyra storbankerna kan man säga att formuleringen ” bästa resultatet hittills ” tycks gälla för samtliga.

Vinsten för 2004 fördelar sig så här:

Föreningssparbanken 11,9 miljarder, Handelsbanken 13,1 miljarder, SEB 9,3 miljarder och Nordea alltså 21 miljarder.

Sammanlagt 55,3 miljarder i vinst på ett år, och det torde också vara ett slags rekord.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".