1 av 10
Många mötte kungen på Stora torget i Falun. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
2 av 10
Kungen tar emot turkiets president i sjuglasvagnen. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
3 av 10
Eleven Emmanuelle Davin på Leksands folkhögskola får ett "tips från coachen". Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
4 av 10
Kungen och drottningen på länsbesöket i Dalarna. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
5 av 10
Marie och Tomas Ledin visar upp HM Konungens medalj 8:e storleken i högblått band. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
6 av 10
Emilie Blondin Köhler, aktiv scout och simhoppare, fick ta emot stipendium. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
7 av 10
Björn O Nilsson talade om forskningsframsteg när kungen besökte Ingenjörsvetenskapsakademin. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
8 av 10
Ekots möter kungen i exklusiv intervju
9 av 10
Klicka för bilder från åren som gått
10 av 10
Klicka för grafik över kungens 40 år på tronen - med klassiska ljudklipp.

Kungens jubileumsår firat i landet

10 min

För att fira sina 40 år på tronen, som Sveriges statschef, har kungen tillsammans med drottning Silvia rest runt över hela landet i speciella länsresor i år. Ekots Bengt Hansell har i det här reportaget följt kungaparet på delar av resan.

Texten nedan är ett utdrag ur reportaget, som går att höra i sin helhet här:

Kungaparet har tittat på gamla industrimiljöer, sett historiska byggnader, träffat företagsledare och politiker, ungdomar och många andra - beundrat vacker natur och, som i Härjedalen, matat myskoxen Härje, i ett hägn.

På Stora torget i Falun, tisdagen den 10 september 2013 har tusentals samlats för att lyssna på kungen som ska hålla tal.

När kungssången framförs står kung Carl den XVl Gustaf i givakt, de flesta i publiken är inte så högtidliga, några sjunger med, de flesta lyssnar, några pratar, njuter av kvällssolen och viftar med små svenska flaggor.

Vid Leksands folkhögskola är den flaggviftande allmänheten entusiastisk och börjar hurra för kungaparet.

Eleverna här studerar bland annat hantverk och design, kungen pratade länge med Emanuelle Davin, som sitter vid en arbetsbänk och tillverkar smycken. Hon berättar att hon fick ett överraskande tips från kungen själv.

I den svenska grundlagen regeringsformen står att statschefen ska representera Sverige och vara en samlande symbol för nationen.

Det begreppet brukar tolkas som att kungens uppgift är att företräda alla i Sverige och hela landet.

Han ska inte ta ställning i politiskt känsliga frågor där partierna har olika uppfattningar, men kan till exempel utan problem agera för grundläggande värden som de uttrycks i Europakonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

En av de viktiga representationsuppgifterna är att åka på och ta emot statsbesök. Under de här 40 åren har 132 statsbesök genomförts.

I år har Turkiets presidentpar varit i Sverige och kungaparet besökt Kroatien. Kungen reser också med på Ingenjörsvetenskapsakademins årliga resor.

Kungen har också ceremoniella plikter. Han ackrediterar utländska diplomater i Sverige och det är också bara utländska personer som kan tilldelas ordnar.

Svenskar kan få medaljer - några av de som fick det i vintras var två musik i helt olika genrer, cellisten Per Nyström och artisten Tomas Ledin.

När kungen fyllde 60 år, fick han i present en stiftelse som heter Ungt ledarskap. Den delar ut stipendier till unga ledare som drivit ett värdebaserat ledarskap.

Emelie Blondin Köhler fick stipendiet i vintras för sina insatser i ett integrationsprojekt där socialt utsatta ungdomar engageras i en aktiv fritid.

Kungen fyller varje år slottet med ungdomar och ledare för seminarier på olika teman och hon uppfattar att kungens engagemang för ungdomarna ligger honom varmt om hjärtat.

Samlad rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista