Jo Swinson, Liberaldemokraterna, Storbritannien. Foto: Suzanne Plunkett/Scanpix

Dramatiska veckor i Storbritannien

Liberaldemokraternas kongress inledd
1:39 min

I dag inleds tre dramatiska veckor i brittisk politik. Alla de större partierna håller sina årliga kongresser. Det är den ekonomiska utvecklingen i landet som kommer att stå i centrum.

Unders söndagseftermiddagen inledde ett av regeringspartierna, liberaldemokraterna, sin kongress. Och det syns en tydlig spricka i regeringskoalitionen.

--Det är så viktigt att vi liberaldemokrater uppnår vår vision om ett rättvisare samhälle och en starkare ekonomi, sa den skotska liberaldemokraten Jo Swinson när hon i eftermiddags inledde partiets kongress i skotska Glasgow.

Och det finns en allt tydligare spricka inom den brittiska regeringskoalitionen, där Liberaldemokraterna är det mindre partiet. Konservativa Tories är störst.

Båda partierna har stått bakom ett av Europas kraftigaste åtstramningsprogram. Britterna drabbades hårt av den ekonomiska krisen, lite i skuggan av krisländerna i syd.

Nu har den brittiska ekonomin vänt en aning uppåt. Och den konservative finansministern förklarade tidigare i veckan, att Storbritannien hade rundat ett hörn – och att det visade att åtstramningspolitiken fungerat.

 

Men Liberaldemokraterna försöker nu uppenbarligen positionera sig inför nästa val. Partiledaren Nic Clegg kommer senare i dag att förklara att den ekonomiska återhämtningen är alldeles för ojämnt fördelad i landet. Han kommer bland annat att lansera en höjning av de lagstadgade minimilönerna. De har sjunkit med 12 procent sedan krisen inleddes år 2008, hävdar han. Och det har gjort att klyftorna i det brittiska samhället växt ytterligare.

Om opinionsundersökningarna har rätt, kommer oppositionspartiet Labour att bli störst i nästa val. Men de kommer inte att få egen majoritet. Det är inte orimligt att tolka det som att dagens utspel visar, att Liberaldemokraterna gärna har rollen som det parti som i vilket fall som helst avgör vems som ska bilda regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".