I dag är det delstatsval i Bayern - Tysklands rikaste delstat. Foto: Scanpix/Montage: Sveriges Radio

Missnöjda bayrare går till val

"Det börjar bli lite för mycket"
1:59 min

I dag är det delstatsval i Tysklands rikaste delstat Bayern. En av de stora valfrågorna är om hur mycket pengar delstaten egentligen ska behöva bidra med till Tysklands övriga delstater i landets utjämningssystem. Många bayrare är trötta på att ses som Tysklands pengakista.

--Titta på Berlin, de får pengar av oss och gör saker som vi inte ens har råd med, säger Heinz Rockenmeyer som står på ett valmöte i Würzburg i norra Bayern.

När folket här pekar på nackdelarna med Tysklands utjämningssystem så är alltid huvudstaden Berlin i skottgluggen. Staden får stora bidrag från utjämningssystemet, men dras ändå med stora skulder och unnar sig, enligt många här i Bayern, onödig lyx – som till exempel tre operahus.

– Systemet ska förstås finnas, men det får inte bli för mycket, och det börjar bli lite för mycket, nu säger Julia Schäfer.

Diskussionen om vad tyskarna kallar för Länderfinanzausgleich, att regionala skillnader ska jämnas ut genom att de rika delstaterna via ett federalt system delar med sig till de fattigare, är nästan alltid på tapeten i Bayern.

Särskilt i valtider.

Mäktiga CSU försöka locka extra väljare genom att klaga extra mycket på systemet då, trots att Bayern var det som tjänade mest på systemet när det infördes för många årtionden sen. Men numera är många delstater skuldsatta – så det är egentligen bara Bayern och två delstater till som är nettogivare till systemet.

Det är bland annat därför som delstaterna Bayern och Hessen har bett den tyska Författingsdomstolen att se över systemets laglighet, ett kontroversiellt drag, som dock mest ska ses som valkampsstrategi.

Och vänsterpartisten Clemens Pingel i München har ingen förståelse för klagolåten.

--Vi i Bayern blev ju länge finansierade av andra, så för oss är det nu dags att betala tillbaka, det är inga problem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".