Nu vill Litauen införa euro

2:16 min

Litauen satsar på att bli det nittonde landet som inför euron som valuta. Men eurokrisen har skrämt många litauer, och enligt de senaste opinionsmätningarna är en klar majoritet mot att gå med i euron.

– Priserna kommer gå upp. Det är tillräckligt hårt att leva i Litauen i den nuvarande situationen. Om vi får euron tror jag att det kommer bli svårt för folk, säger Vilniusbon Lorina som är en av dem som inte vill att Litauen ska införa euron.

55 procent av litauerna är emot att införa euron, enligt den senaste opinionsmätningen från Eurobarometer. Motståndet har faktiskt ökat lite jämfört med förra året.

Grannlandet Lettland går över till euron vid årsskiftet, och Litauens regering jobbar för att komma med från 2015.

Finansminister Rimantas Šadžius säger att den litauiska ekonomin kommer tjäna på euron, dels för att exportföretag och privatpersoner slipper växlingskostnader, dels för att det lär bli billigare för företag att försäkra sig mot kreditrisker.

– Att vara kvar som det enda landet med en egen valuta i hela den här baltregionen, med tre länder, skulle vara totalt ofördelaktigt för oss, ur investerarperspektiv, säger finansminister Rimantas Šadžius till Ekot.

Han pekar på att den litauiska valutan, litas, redan har sin kurs knuten till euron sedan 2002. Det har inneburit att Litauen har drabbats av eurokrisen med full kraft, säger han, men ändå har Litauen inte fått vara med och fatta beslut om hur krisen ska bekämpas.

Šadžius har alltså en majoritet av folket mot sig, och ledaren för ett av de fyra partierna i regeringskoalitionen har krävt en folkomröstning om euron. Men någon sådan blir det inte, säger finansministern, för litauerna har redan i praktiken sagt ja till euron genom folkomröstningen om att gå med i EU.

– Vi hade en folkomröstning om att gå med i Europeiska Unionen, och därigenom förband vi oss att gå med i euron så snart vi är redo för det.

Nu återstår för Litauen att minska sitt budgetunderskott så mycket att man klarar de ekonomiska kraven för att gå med i euron. Finansministern tror att det kommer lyckas fram till nästa år.

– Jag tror det, ja, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista