Striden om Isla Conejo i Stilla havet växer

I dag firar flera länder i Centralamerika sin självständighet. Men det sker paradoxalt nog samtidigt som olika gränstvister intensifieras runt om på kontinenten. En av de allvarligaste konflikterna står mellan Honduras och El Salvador.

Den ser inte så mycket ut för världen, Isla conejo - Kaninön, som ligger i Stilla havet precis utanför El Salvadors och Honduras kust.

Men tv-nyheterna i både Honduras och El Salvador påminner mest om patriotisk propaganda när de tar upp striden om den lilla ön.

El Salvadors utrikesminister Jaime Miranda förklarade på en presskonferens att Honduras genom den militära manifestationen kränker grannlandets suveränitet, och försäkrade att han har papper som visar att Kaninön historiskt sett tillhör El Salvador.

Konflikten blossar upp samtidigt som självständigheten högtidlighålls i flera centralamerikanska länder i dag. Men även på andra håll på kontinenten tryter grannsämjan alltmer.

Nicaraguas president hotade i förra veckan att konfrontera Costa Rica i Internationella domstolen i Haag, över en provins som han menar togs ifrån Nicaragua på illegal väg för snart 200 år sen.

Costa Rica avfärdar kravet som nonsens. Bättre lycka har Nicaragua med Colombia, där domstolen i Haag nyligen gav Nicaragua rätt i bråket om de båda ländernas territorialgränser ute till havs.

Colombia har hittills vägrat erkänna domstolens utslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista