”Överenskommelsen om Syrien är meningslös”

I USA kommer kritik mot gårdagens överenskommelse i Geneve om Syriens kemiska vapen. Kina kommenterade under söndagmorgonen uppgörelsen i positiva ordalag.

Det är två ledande republikanska senatorerna i USA:s kongress, John McCain och Lindsey Graham som säger att överenskommelsen i är meningslös.

De hävdar att planen ger Assad-regimen månader på sig att försena och luras, medan fler dör i kriget.

McCain och Graham har länge velat att USA ska engagera sig militärt i Syrien och ge oppositionen vapen.

Överenskommelsen igår mellan Ryssland och USA innebär bland annat att Syriens kemiska vapen måste förstöras eller flyttas därifrån under första halvåret 2014.

Demokraternas minoritetsledare i representanthuset, Nancy Pelosi, har en annan uppfattning och tror på planen.

– Överenskommelsen, som slöts i Geneve gör det möjligt, enligt FN-stadgan (kapitel 7) att använda militärt våld mot syriska regimen ifall den inte uppfyller kraven, säger hon. 

Kinas välkomnar överenskommelsen mellan USA och Ryssland om kontroll och förstörelse av Syriens kemiska vapen. Det sa Kinas utrikesminister Wang Yi vid ett möte med sin franska kollega Laurent Fabius som är på besök i landet.

Wang Yi sa att överenskommelsen kommer att minska spänningen i Syrien.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".