Ur Uppdrag Gransknings program om muthärvan i GÖteborg. Foto: Uppdrag Gransking/SVT.

Ny rättegång i muthärvan i Göteborg

1:48 min

Bevisläget i muthärvan är svårt. Enligt åklagaren har bevis förstörts.

I dag inleds ännu en vända i rätten.

Det finns inte mycket kvar av anklagelserna mot bland andra byggmästaren Stefan Allbäck och den kommunala tjänsteman i Göteborg som misstänks för bestickning respektive mutbrott, när ännu en rättegång i den så kallade muthärvan inleds idag. Bevismaterial har förstörts säger åklagaren Thomas Forsberg.

– De papper som vi har eftersökt har försvunnit, säger han.

– Det görs gällande av vittnen att de här handlingarna är kastade helt enkelt.

Hittills har sju åtal väckts i muthärvan, som till största delen handlar om tjänster och gentjänster mellan beställare på Göteborgs kommunala förvaltning och deras leverantörer. Tre personer har fällts.

Just den här rättegången handlar om påstådda mutor i form av teaterbiljetter, middagar, sportevenemang och gratisjobb, och hur Stefan Allbäck ska ha låtit ett kommunalt bolag betala för markiser som sattes upp hos hans son.

Sedan reportaget i SVT för över tre år sedan har också en stor del av misstankarna avskrivits i och med en förlikning. Kring 50 000 kronor i mutor misstänks tjänstemannen nu ha tagit emot. 30 000 av dem från Stefan Allbäck.

När rättegången inleds handlar det alltså om småsummor. Och det beror inte bara på det svåra bevisläget eller avskrivna misstankar, säger Thomas Forsberg. 

– Med tanke på den förväntade påföljd jag räknar med så anser jag inte att det är nödvändigt att låta domstolen pröva varenda misstanke i detta, utan jag har valt ut exempel som jag ser är tydliga, säger Forsberg.

Vad Allbäck och de andra leverantörerna tjänat på upplägget tas heller inte upp i rätten, eftersom det inte bevisats. Tjänstemannen kan ha godkänt uppblåsta fakturor av andra anledningar än mutor resonerar Thomas Forsberg.

– Jag kan inte visa på att han medvetet godkänt saker som varit fel.

Brotten kan ge fängelse om de misstänkta fälls, men mer troligt med tanke på summorna samt att hände för flera år sedan, är böter. Undantaget är den kommunala tjänstemannens brott – som åklagaren Thomas Forsberg anser är grovt.

– Han har bett att få de här sakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista