Omkring 5,5 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar har rätt att rösta i dagens kyrkoval, men valdeltagandet har bara varit omkring tolv procent de senaste två valen. Foto: Vilhelm Stokstad/Scanpix

SD kan öka valdeltagandet i kyrkovalet

2:24 min

I dag hålls kyrkovalet där representanter väljs för att bestämma utvecklingen inom Svenska kyrkan, från församlingsnivå upp till riksnivå.

Ett skäl till intresset för valet kan vara att Sverigedemokraterna uppmanat sina sympatisörer till att rösta – något som lett till motreaktion.

Efter gudstjänsten i Gustav Vasa församling i Stockholm var det fullt vid vallokalen.

– Jag tycker att det är viktigt att man visar intresse, för jag älskar Svenska kyrkan, säger Eivor Lundgren.

Medan Eivor Lundgren främst vill ha mer lovsång och Jesus i kyrkan så tänker Anders Johansson rösta för en kyrka så öppen mot samhället som möjligt.

– Det är helt avgörande för mig hur jag tänker rösta, säger han.

När Bach väl klingat ut i kyrkolokalen var det trångt i församlingshemmet tvärs över gatan och Anna Forslund tyckte det var värt att vänta ute på trottoaren.

– Det ska vara en öppen kyrka för alla. Det ska vara helt okej vem som än vill komma till kyrkan, vad du än har för åsikt eller läggning, säger hon.

Inne i församlingshemmet där valsedlarna stoppas i valurnorna var det fler röstande än i förra valet.

– Så här långt har det varit väldigt tätt, säger Kjell Malmberg, valnämndens ordförande.

Ett skäl till intresset kan vara att Sverigedemokraterna uppmanat sina sympatisörer till att rösta – något som lett till motreaktion i sociala medier och fått Cecilia Bjärkefur att delta för första gången.

– För att jag inte stödjer att Sverigedemokraterna kommer att komma in. Hellre en röst mot en annan röst.

En annan stridsfråga i valet är om de vanliga partierna ska delta i en fristående förenings demokratiska process – som flera fortfarande gör. Stella Lindblad kandiderar för Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan.

– Politikerna har inte någonting där att göra. För det är våra pengar, vi som är skrivna här, och kyrkan är ändå skild från staten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista