Markku Rummukainen. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Världens klimatexperter i Stockholm

2:17 min

FN:s klimatpanel, IPCC, släpper snart den första delen av sin nästa stora klimatrapport, som handlar om vad de naturvetenskapliga forskarna i dag vet om utvecklingen. Det är på Münchenbryggeriet i Stockholm som de internationella klimatexperterna presenterar den för världen.

– Det jag ser i kunskapsläget är att de stora dragen som har varit väldigt väldigt uppenbara redan tidigare är uppenbara i dag också. Klimatsystemet förändras, det är vi som orsakar en stor del av förändringarna idag, klimatsystemet kommer att fortsätta förändras även framöver. Men det går också att bromsa klimatförändringar, och det kräver ju stora åtgärder, säger professor Markku Rummukainen, SMHI och Lunds universitet, deltar i arbetet med den kommande klimatrapporten från FN.

Sex år har gått sedan FN släppte den senaste stora klimatrapporten. Då varnade klimatpanelen för att växthusgaserna i atmosfären ökar okontrollerat.

Många hoppades på ett globalt avtal vid klimatmötet i Köpenhamn 2009, som skulle bromsa utsläppen av växthusgaser. Men förhandlingar har inte löst problemen.

Den nya klimatrapporten väntas ge mer detaljer än föregående, men också beskriva de osäkerheter som finns.

Klimatrapporten tas fram med hjälp av ett stort antal forskare som är utsedda  av sina hemländer. Klimatpanelen granskar och sammanställer de senaste årens vetenskapliga rapporter, men bedriver ingen egen forskning.

FN-rapporten ger inte heller förslag – utan ska vara beslutsunderlag så politiker vet vilka konsekvenserna blir av olika beslut.

Markku Rummukainen har varit med och skrivit kapitlet om klimatmodeller, alltså om metoder för att försöka förutse klimatförändringar.

– Det är ju en större insats givetvis, det är flera hundra forskare som samarbetar och skriver om klimatforskningens alla möjliga aspekter. Det är också något som tar väldigt lång tid. Vi har jobbat sedan 2010 och nu blivit klara med den här första delen av IPCC-rapporten, säger han.

Den första delrapporten följs till våren av två andra, en om vad klimatförändringar kan leda till, och en om åtgärder för att bromsa förändringarna. I slutet av nästa år är IPCC:S slutrapport färdig, den femte i ordningen.

I rapporten redovisas också motstridig forskning:

– I den mån det finns motstridig väletablerad forskning så redogörs det också. Det är inte bara så att det vi vet för säkert eller ganska säkert är kunskap, utan också där det finns frågeställningar eller forskningsfrågor är också kunskap, säger Rummukainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista