Costa Concordia. Foto: Pier Paolo Cito/Scanpix.

Nu bärgas Costa Concordia

1:56 min

Försöket att bärga kryssningsfartyget Costa Concordia vid den italienska ön Giglio har nu inletts. Det är en av de mest omfattande bärgningar av ett fartyg som genomförts, och försöket som skulle inletts tidigt på morgonen sköts upp några timmar på grund av hårt väder i natt.

– Alla kontroller har utförts och verksamheten har börjat, säger Fabrizio Curcio, biträdande räddningschef, enligt AFP.

Nervositeten är säkert på topp hos de ungefär 500 dykarna, ingenjörerna, specialisterna, bärgningsarbetarna, när de nu gemensamt ska försöka få upp det havererade Costa Concordia.

Räddningsmanövern beskrivs som en mycket svår operation. Fartyget är stort, över 290 meter långt –  ungefär som tre fotbollsplaner – och väger över 114 000 ton.

Med vattencontainrar som vikter ska fartyget rätas upp och hamna i en specialgjord metallvagga under fartyget.

I går kväll förbereddes insatsen med kablar och metallkedjor som ska dra. Väl på plats på metallplattformen undertill ska Costa Concordia föras bort och skrotas.

Men ingen vet om det går. Ingen liknande bärgning uppges ha genomförts tidigare.

Miljövänner oroar sig för att Costa Concordia ska kollapsa, och det talas också om det skulle finnas kvarlämnade saker inne i fartyget, som kan skapa problem. 

Bärgningen brådskar i takt med att Costa Concordia trycks ihop undan för undan. Höststormar kan också snart vara på väg in. 

Kryssningsfartyget gick på grund den 13 januari 2012 med över fyra tusen människor ombord. 32 personer omkom.

Kaptenen, Francesco Schettino, hade valt att lämna den utlagda resrutten för att gå närmare kusten som en hälsning till personer på land. Han misstänks nu för vållande till annans död, miljöbrott och anklagas också för att själv ha lämnat fartyget innan passagerna hade evakuerats. Rättegången pågår mot honom.

Costa Concordia ligger fast utanför den lilla hamnen Giglio och är fyllt synlig. Inte bara ortsbor utan också en hel rad TV-team kommer att följa den spektakulära insatsen.

Här kan du följa bärgningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista