Syrier försöker desperat ta sig till Sverige

1:11 min

Sverige har blivit ett attraktivt mål för syrier som tvingas fly – efter beslutet att syrier som söker asyl här kan få permanent uppehållstillstånd.

Många syrier vet att det inte går att söka asyl på en ambassad, man måste ta sig till Sverige på ett eller annat sätt.

– Jag kan inte simma, men så fort jag har sålt mitt café här, ska jag bli båtflykting, säger Osama al Louji.

Han är på flykt från Bashar al Assads regim och har öppnat ett café i Kairoförorten 6:e oktoberstaden. Men i det nya klimat som råder i Egypten efter att brödraskapets president Mohamed Mursi avsatts, är de syriska flyktingarna alltmer utsatta. De anklagas för att vara islamister och stödja brödraskapet, de deporteras, hotas, och misshandlas. Osamas café vandaliserades av beväpnade ligister som stormade in, slog sönder inredningen och skrek: Ni syrier förstör Egypten – stick härifrån.

Osama, som har fru och två små barn kvar i Damaskus, bestämde sig för att Egypten är för osäkert för familjen, nu flyr han på nytt. Till Sverige. Pengarna han får för sitt café kommer att gå till människosmugglare – en båtbiljett över medelhavet till Italien kostar 3500 dollar. Därifrån en ny smuggelrutt, till Sverige, för 1000 euro. Sammanlagt drygt 31 000 svenska kronor.

     

Osama vet att de enda sättet att få det nya svenska uppehållstillståndet är att ta sig till Sverige olagligen. Det går inte att söka visum på ambassaden i Kairo, det är bara syrier som redan befinner sig i Sverige som kommer ifråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista