Frankrikes president Francois Hollande menar att det militära alternativet mot Syrien måste stå kvar. Foto: Patrick Kovarik/Scanpix.

Hollande: Hotet om en militär bestraffning av Syrien kvarstår

1:40 min

Frankrike håller fast vid att det kan bli nödvändigt med en militär intervention mot Syrien. Överenkommelsen i Genève i lördags mellan USA och Ryssland om att Syrien ska lämna över kontrollen av sina kemiska stridsmedel är en viktig etapp, men det är ingen slutpunkt. Det sa den franske presidenten François Hollande i går kväll när han framträdde i TV.

Frankrikes president François Hollande upprepade att USA:s och Rysslands överenskommelse om att Syrien ska lämna över sina kemvapen är ett viktigt steg, men att den inte rycker undan hotet om en militär bestraffning av Syrien. Tvärtom, menade François Hollande.

Det militära alternativet måste stå kvar för att sätta press på den syriska regimen. Frankrike är det enda landet i EU som säger att det kommer att delta i en bestraffningsattack om USA skulle välja den vägen.

Den franske presidenten sa också att en resolution om kontroll av de syriska kemvapnen kan komma att röstas igenom av FN:s säkerhetsråd nu under veckan. Han och den franske utrikesministern Laurent Fabius tar i dag i Paris emot USA:s utrikesminister John Kerry och Storbritanniens William Hague för att ta fram en resolutionstext.

Resolutionen måste inkludera hot om sanktioner. Om Syrien inte lever upp till sina löften om att avveckla kemvapnen, sa Hollande, och menade att nästa steg sedan kan bli att hitta en politisk lösning för krisen i Syrien. Att Frankrikes president framträdde i går hade också en inrikespolitisk dimension.

En majoritet av fransmännen tycker att Syrienfrågan har hanterats illa, enligt en ny opinionsmätning till skillnad från militärinsatsen i Mali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista