Hot från USA har fått Ryssland och Syrien till förhandlingsbordet - enligt USA

2:02 min

FN:s vapeninspektörer presenterar i dag sin rapport från den attack utanför Damaskus som startade aktiviteten över hela världen för tre veckor sedan. Hotet om våld kvarstår, det är en realitet, sa utrikesminister John Kerry igår.

John Kerry är i Paris i dag för att träffa sina kollegor från Frankrike och Storbritannien och även Frankrikes president Hollande.

I dag väntas också FN:s vapeninspektörer presentera sin rapport från den attack utanför Damaskus som startade aktiviteten över hela världen för tre veckor sedan. FN:s generalsekreterare har redan sagt att rapporten bekräftar, "överväldigande", att kemiska vapen användes då.

Hotet om våld kvarstår, det är en realitet, sa utrikesminister John Kerry på en presskonferens tillsammans med premiärminister Netanayhu i Jerusalem igår.

Budskapet från president Obama är att Ryssland och Syrien aldrig hade närmat sig förhandlingsbordet utan hot om våld och att hotet inte är borta.

Uppgörelsen mellan Ryssland och USA, om en tidtabell med sanktionsmöjligheter för att förstöra Syriens kemiska vapen, får både beröm och kritik i den amerikanska debatten. Senator John McCain, republikan, som vill ha ett amerikansk militärt ingripande och vapen till rebellerna, säger att USA nu är i händerna på ryssarna.

– Jag tror att det här är ett mycket stort vågspel om man tänker på Assads agerande tidigare, säger McCain.

Assad är vinnaren, tycker den like kritiske republikanske senatorskollegan Roy Blunt.

– Assad kan fortsätta döda med konventionella vapen utan hinder, sa Blunt, som  har pläderat tidigare för ett större angrepp på Assadregimen.

President Obamas demokratiska partivänner är mer stödjande, som till exempel Elijah Cummings i en Obamavänlig grupp svarta politiker i representanthuset, som är mycket tveksamma eller direkt negativa till våldsanvändning mot Syrien.

– Se hur långt vi har kommit nu, utan att en enda kula avfyrats, det är mycket betydelsefullt, säger han.

Hans kollega demokraten Chris van Hollen, tillbakavisade bestämt att Rysslands president Putin skulle ha överlistat president Obama.

– Om Putin överlistat president Obama när Obama fått allt han vill och mer än det? Iså fall kanske vi behöver överlistas, sa Chris Van Hollen ironiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista