64-årige Horst Seehofer styr kristdemokratiska CSU som i det tyska delstatsvalet i Bayern ser ut att gå mot egen majoritet i delstatsparlamentet. Foto: Markus Schreiber/Scanpix

Storseger för tyska kristdemokraterna i delstatsval

Nästan varannan röst i Bayern
1:57 min

Det kristdemokratiska partiet CSU i delstaten Bayern i Tyskland vann igår en storseger i delstatsvalet. Partiet fick nästan hälften av rösterna, 47,7 procent, och får därmed egen majoritet i delstatsparlamentet. Segern ses som en framgång för den tyska förbundskanslern Angela Merkel inför förbundsdagsvalet om en vecka.

Det var en märkbart stolt CSU-chef, tillika regeringschef i Bayern, Horst Seehofer som igår kväll inför jublande anhängare förnöjt konstaterade att nästan varannan person i Bayern hade röstat på hans parti.

CSU fick 47,7 procent av rösterna.

Att partiet nu tar tillbaka sin egna majoritet, som man förlorade i förra delstatsvalet för fem år sedan, är viktigt även för förbundskansler Angela Merkel och hennes parti CDU, eftersom CSU utgör ett viktigt regeringsunderlag för henne.

Socialdemokraterna SDP gick framåt något i Bayern, med drygt två procentenheter till knappt 21 procent. Det försöker nu kanslerkandidaten Peer Steinbruck se som en framgång som man kan bygga på även i riket.

Men motgångarna för det tyska miljöpartiet, som socialdemokraterna vill bilda regering med i Tyskland, ser dock ut att fortsätta. I Bayernvalet backade partiet något, till 8,6 procent, och kräftgången i opinionsundersökningarna i hela landet fortsätter också.

Men valsegern för kristdemokraterna i Bayern är inte helt lättanalyserad. Å ena sidan kan det innebära förstärkt medvind för Angela Merkel i valet om en vecka, men å andra sidan ses Bayern ofta som ett så stort politiskt undantag från resten av Tyskland, att valresultatets betydelse för riket är svåröversatt.

Dessutom åkte det liberala partiet FDP, som ju också sitter i Angela Merkels nuvarande regering, ur delstatsparlamentet i Bayern vid gårdagens val, partiet fick bara 3,3 procent av rösterna. Partiet ligger ju också nära spärren till förbundsdagen.

Det dåliga resultatet igår skulle dock kunna mobilisera partiets väljare i förbundsdagsvalet, eller också få Merkelanhängare att rösta på FDP, bara för att rädda kvar det i förbundsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".