Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Skolverket: Föräldrar nöjda med barnomsorgen

1:53 min

En fjärdedel av alla föräldrar med barn i förskolan, är oroliga över att barngrupperna är för stora. Det visar en enkätundersökning som Skolverket gjort. Samtidigt är barnen i genomsnitt två timmar längre på förskolorna i dag, jämfört med för sju år sedan och det bör de ansvariga fundera över, tycker Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

– Det tycker jag att våra kommunala befattningshavare, de som bestämmer över  hur verksamheterna i förskola och fritidshem ska läggas upp, de bör nog fundera på det här, inte minst med tanke på att barnen är längre tid på förskola i dag, än förr.

Vad kan det blir för konsekvenser för barnen?

– Än så länge så ser vi att föräldrarna är nöjda men om vi ska behålla den stora nöjdheten som finns med förskolan, då gäller det att man ser till att barngrupperna inte blir för stora och att det finns tillräckligt med personal.

Skolverket har gjort den här enkätundersökningen med vad föräldrar tycker om förskola och fritidshem, flera gånger tidigare. 124 000 föräldrar har svarat, en svarsfrekvens på 55 procent.

Resultatet visar att nästan 90 procent av föräldrarna tycker att personalen gör ett bra jobb, barnen är trygga och pedagogiken bra.

Men var fjärde är orolig över för stora barngrupper och ont om personal.

Barn i storstäder är längst tid i förskolan, barn i glesbygd har kortast närvarotid.

Sex procent av föräldrarna behöver omsorg på obekväma tider, ofta kvällstider, det är främst ensamstående föräldrar och föräldrar födda utomlands.

Ett nytt statsbidrag som ska införas kan förbättra situationen för de föräldrarna, hoppas Anna Ekström.

– Det återstår att se och det blir ju jätteviktigt att följa upp, eftersom vi vill ju att förskolan ska ge omsorg och trygghet och ett pedagogiskt innehåll också till barn vars föräldrar jobbar på obekväma tider, så det blir en viktig sak att följa upp, säger Anna Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista