Chilenska bybor stämmer gruvbolaget Boliden

1:50 min

Drygt 700 invånare i en by i norra Chile stämmer gruvbolaget Boliden på 90 miljoner kronor. Tusentals bybor ska ha blivit arsenikförgiftade av gruvslam som gruvföretaget Boliden betalat ett chilenskt företag för att ta hand om i mitten på 80-talet.

– Själva känslan av att gå på de här gatorna är olustig. Det ligger som ett damm och man vet att man andas in arsenik för varje andetag. Det som gjorde störst intryck på mig var ett barn i ett av husen, det var uppenbart att han inte var fullt mentalt utvecklad, säger advokat Johan Öberg företräder byborna. 

Det var 1985 som gruvbolaget Boliden betalade tio miljoner kronor för att det chilenska företaget Promel skulle ta hand om de stora mängder giftigt gruvslam, som Boliden samlat på sig. Men Promel tog inte hand om avfallet, istället läggs giftslammet helt öppet på marken i byn Polygono i norra Chile.

Svenska advokater och miljörättsaktivister räknar med att tusentals människor förgiftats av slammet, däribland många barn. Av de 707 bybor som står bakom stämningen lider många av sjukdomar som cancer, kronisk hosta och värk i leder och skelett. 

Marcela Sylvander är informationschef på Boliden.

– Hur tragiskt det än är för de som är drabbade så menar vi att ansvaret ligger hos de chilenska myndigheterna och det här företaget Promel, säger Marcela Sylvander.

Advokat Johan Öberg menar att Boliden själva kunde ha tagit hand om avfallet på ett bättre sätt, men valde ett billigare alternativ som man visste skulle leda till miljö- och hälsoproblem. Han menar också att Boliden brutit mot lagen då företaget hade en skyldighet att diskutera alla större miljöfrågor med Naturvårdsverket och länsstyrelsen innan man fattade beslut om till exempel avfallshantering. 

– Vi har 24 stycken protokoll från den här tiden. Före det att man skickade iväg avfallet och flera år efteråt. Inte vid något tillfälle nämns de här transporterna med ett enda ord. Så man har helt enkelt mörkat att man skickat iväg avfallet i strid med de tillstånd och regler som gällde då, säger advokat Johan Örberg.

Boliden ska nu gå igenom stämningsansökan och återkomma med ett svar. Enligt informationschefen Marcela Sylvander har Boliden inte brutit mot lagen.

– De uppgifterna som vi har tagit kontakt med myndigheterna och vi har pratat med myndigheterna om det här, säger Marcela Sylvander.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista