Jürgen Trittin och Die Grünen skakas av en pedofilskandal en vecka innan valet. Foto: Scanpix

Tyska Miljöpartiet går mot nederlag i valet

Det tyska miljöpartiet ser ut att gå mot ett dåligt resultat i valet om en vecka till stor besvikelse för de som vill se ett maktskifte i Tyskland. Partiet har tappat mycket i opinionsmätningarna de senaste månaderna.

I går nådde partiets kontroversiella hållning till pedofili på 80-talets partiets toppnamn i valet.

Det var en pressad Jürgen Trittin, ett av Miljöpartiets två frontfigurer i den tyska valrörelsen som i går tvingades svara på frågor om partiets och sin egen roll i partiets syn på pedofili på 80-talet.

– Jag har ett ansvar för detta, det var ett fel jag gjorde, som jag beklagar, sa Trittin.

Redan i våras gav partiledningen en forskare i uppdrag att utreda varför partiet på 80-talet kunde tillåta att grupper som ville legalisera pedofili fick vara med i partiet.

I går, en vecka före valet, framkom att Trittin, under sin tid som kommunpolitiker för över 30 år sen, hade tillåtit att ett förslag om legalisering nådde kommunfullmäktige.

Flera politiska motståndare krävde Trittins avgång i går, men han sitter bestämt kvar.

Det här är bara ytterligare en i raden av motgångar för de Gröna som ju har som mål att bilda regering med Socialdemokraterna. Partiet som för något år sedan låg kring 20 procent i valet, hamnar nu i stället kring 10 procent, i vissa under.

– 10 procent vore ett mycket dåligt resultat, det skulle innebär det att bara partiets kärnväljare har röstat på dem, säger den politiska journalisten på Der Tagesspiegel Antje Sirleschtov.

Det tyska miljöpartiet har på senare år gjort inbrytningar bland traditionella borgerliga väljare och i flera storstäder. Bland annat övertog man makten i den sedan många år kristdemokratiskt dominerade delstaten Baden-Württenberg för två år sen. Men många av de väljarna verkar ha skrämts bort av Miljöpartiets löften om höjda skatter för mer välfärd.

Dessutom har partiet plågats av den interna uppgörelsen i våras om att partiet varit för slappt mot pedofili under 80-talet, en diskussion som fortfarande pågår i partiet. Mycket kritik har även förslaget om att det ska serveras bara vegetariskt mat i de tyska skolorna en gång i veckan fått.

Journalisten Antje Sirleschtov tror också att de Gröna skadats av vegodebatten.

– Det ger bilden av ett förmyndarparti, och just det ogillar de nya grupperna som kan tänka sig att rösta på Miljöpartiet, säger han

Anna Fuchs, som bor i partiets högborg, Prenzlauer Berg i Berlin, funderar på att inte rösta på de Gröna i år.

– Det har tappat bort sitt viktigaste kännetecken, att vara alternativt, säger hon.

Partiledningen har nu insett faran och vill fokusera på energifrågorna framförallt fram till valdagen på söndag.

Sedan partiet backade delstatsvalet i Bayern i helgen har nu partiledningen insett faran och kommer fokusera mycket mer på partiets kärnfrågor, som energifrågorna den, sista veckan före valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista