EU lovar nytt mångmiljardstöd till Somalia

Barroso: "Jag är stolt"
2:15 min

EU lovar nytt mångmiljardstöd till Somalia, som nu försöker resa sig efter två decennier av blodigt inbördeskrig. EU-kommissionens ordförande Barroso kom med beskedet på måndagen, i samband med en stor Somaliakonferens i Bryssel.

– Jag är stolt att utlova ytterligare 650 miljoner euro - motsvarande knappt 5,7 miljarder kronor - för att stödja denna nya fas i Somalias liv, sa José Manuel Barroso vid en pressträff.

Det här fattiga landet på Afrikas horn har slitits sönder av våldsamma strider sedan början av 90-talet. Vid dagens konferens sa EU:s utrikeschef Catherine Ashton till Somalias president Hassan Sheikh Mohamud att han har fått "en av de svåraste utmaningarna i världen" när han nu ska försöka få ordning på det sargade landet.

EU poängterar att Somalia har fortsatt stora problem med bland annat terrorattacker och brott mot mänskliga rättigheter. Ändå hyllar EU-ledarna i dag framstegen mot fred och säkerhet i Somalia, vars president pekar på att de tidigare svåra piratattackerna utanför landets kust nästan har upphört.

– Piratverksamheten i somaliska vatten är nästan noll nu. Utmaningen är nu de grundläggande skälen till piratverksamheten, vilket vi enades om att vi ska försöka åtgärda, säger president Hassan Sheikh Mohamud.

Just piratbekämpning har EU ägnat mycket kraft och pengar åt de senaste åren. Totalt har unionen gett stöd till Somalia på motsvarande drygt 10 miljarder kronor sedan 2008.

I dag utlovade man alltså ytterligare miljarder i samband med en internationell konferens här i Bryssel med ett 50-tal delegationer från hela världen.

Men den islamistiska al-Shababrörelsen kallar Somaliakonferensen för en "belgisk våffla", som är söt utanpå, men ganska innehållslös. Enligt ett uttalande från al-Shabab kommer de utlovade miljarderna knappast att betalas ut. De pengar som ändå kanske kommer lär försvinna i korruption, uppger islamiströrelsen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".