Nick Clegg går en osäker politisk framtid till mötes.Foto: Stefan Rousseau/Scanpix.

Nick Clegg kämpar för politisk överlevnad

1:50 min

Nick Clegg, partiledare för Liberaldemokraterna i Storbritannien, kämpar för sin politiska överlevnad vid den pågående partikongressen. Medverkan i ett av Europas hårdaste åtstramningsprogram har drivit fram opposition inom partiet.

Samtidigt vänder väljarna partiet ryggen.

– Vi gick in i valet med ett väldigt klart åtagande, att göra något åt budgetunderskottet, säger Nick Clegg.

Han har valt den något ovanliga politiska vägen, att ta en öppen strid med sina meningsmotståndare i partiet i direktsänd tv.

Det senaste valet i Storbritannien, år 2010, gav inget parti egen majoritet. Liberaldemokraterna blev kungamakare och valde att gå i regering med det största partiet, konservativa Tories.

Sedan dess har britterna, i skuggan av krisländerna i syd, fått uppleva ett av Europas hårdaste åtstramningsprogram: krympt offentlig sektor, rejält sänkta reallöner och nya avgifter för all högre utbildning. Bland annat.

En stor opinionsundersökning i veckan visade att nästan 60 procent av dem som röstade på Liberaldemokraterna, tycker att partiet har gått åt fel håll sedan valet.

Nick Clegg står samtidigt inför en växande opposition inom sitt eget parti. Den som lurar i den politiska vassen är näringsministern Vince Cable. Han är en klassisk brittisk retoriker som lyckas uppnå trovärdighet när han opponerar mot den politik han själv har stått bakom.

– Det finns ingen långsiktig framtid för det här landet, så länge vi har en låginkomstpolitik med låg produktivitet, säger Vince Cable.

De senaste opinionsundersökningarna visar att Liberaldemokraterna kan få rollen som kungamakare också efter nästa val, år 2015.

Möjligen är det ett spel som går ut på att hålla alla dörrar öppna, som pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista