Angela Merkel överrumplades av frågan i direktständ tv. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

Inhyrd arbetskraft het fråga i tyska valrörelsen

1:52 min

Den stora användningen av inhyrd arbetskraft på den tyska arbetsmarknaden har blivit ett stort ämne i valrörelsen. Förespråkarna menar att systemet ger jobb och är en av Tysklands konkurrensfördelar för tillväxt, medan kritikerna hävdar att många företag utnyttjar systemet.

Christian Graubner som sedan tio år jobbar som inhyrd anställd, så kallad Leiharbeiter, på ett av Tysklands storföretag, Thyssen-Krupp, är den som satt frågan högt på den tyska valrörelsens dagordning.

Han ställde frågan till Angela Merkel när hon för några dagar sedan svarade på väljarnas frågor i direktsändning i tv-kanalen ARD.

Christian Graubner menade att det inte kan vara rätt att han under tio års tid ska kunna jobba som inhyrd på ett företag utan att få en fast anställning, eftersom systemet var tänkt att användas för produktionstoppar.

Merkel blev lite ställd och tvingades till slut svara.

– Ett sånt krasst fall har jag aldrig hört talas om, det måste jag titta närmare på, och jag ber att få återkomma, sa Merkel.

Förutom den stora låglönesektorn är de många korta arbetstillfällena och den ökande mängden inhyrd arbetskraft kontroversiella inslag på den tyska arbetsmarknaden. Det har dock enligt många bedömare gett betydande konkurrensfördelar för många tyska storföretag, även inom bilindustrin.

Cirka 700 000 personer beräknas i dag arbeta som inhyrda arbetare i Tyskland. Vänsterpartiet vill förbjuda systemet, medan socialdemokraterna SPD – som en gång införde systemet – säger att man vill se till att systemet inte kan utnyttjas för lönedumpning.

Kristdemokraterna försvarar systemet och vill införa avtalsenliga löner för inhyrda arbetskraft i olika branscher.

Merkel, som pressades i tv, säger nu i en tidningsintervju att hon efter valet vill se till att systemet ändras så man inte ska kunna vara anställd som inhyrd så länge som Christian Graubner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista