Larmet om skottlossning på en marin anläggning i Washington kom sent på måndagseftermiddagen. Foto Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Många döda efter skottdrama på marinbas

1:19 min

Minst tolv personer miste livet när en gärningsman öppnade eld på en militäranläggning i USA:s huvudstad Washington. En misstänkt gärningsman är död.

Larmet om en skottlossning på marinhögkvarteret Washington Navy Yard, där över 3 000 personer arbetar, kom på måndagsmorgonen amerikansk tid.

Ögonvittnen som lyckades fly ut ur byggnaden beskrev ett fullständigt kaos. Först hördes brandlarmet men när människor började lämna byggnaderna blev de beskjutna. Vittnen berättar för amerikanska medier hur en skytt kom runt ett hörn, siktade och sköt mot grupper av människor.

Mark Vandorff, en 46-årig kapten i flottan, berättar att när skottlossningen började, slängde han sig på golvet tillsammans med de övriga i det konferensrum där de höll på att samlas och låste dörrarna.

Han står, fortfarande uppjagad, på gatan utanför flottbasen och berättar för de församlade journalisterna. En av hans goda vänner dödades berättade han och tillade att han var trött och att verkligheten inte riktigt kommit ifatt honom.

Händelsen spred skräck över Washingtonområdet och skolor i närheten stängdes, liksom senaten, och trafiken på en inrikesflygplats stoppades tillfälligt. Även säkerheten vid Pentagon, USA:s försvarsdepartement höjdes.

– Man har sagt att det inte finns något hot mot staden Washington men vi vet ännu ingenting om motiven, säger Inger Arenander, korrespondent i Washington.

I ett uttalade under kvällen kallade USA:s president Barack Obama  händelserna för "en tragedi" och beskrev det som "ännu en masskjutning".

Uppgifterna om döda och skadade, och antalet gärningsmän, var under dagen motstridiga. På kvällen svensk tid meddelade Washingtons polischef Cathy Lanier och borgmästare Vincent Gray att minst 13 människor dött, inklusive skytten. Därutöver fanns ett antal skadade, oklart hur många.

Först efter ett antal timmar kunde anställda vid marinhögkvarteret evakueras och lämna platsen. Innan dess uppmanades alla på platsen att söka skydd där de befann sig.

– De berättar om hur de har varit vettskrämda, försökt gömma sig och skickat textmeddelanden till sina anhöriga, berättade Sveriges Radios korrespondent Inger Arenander direkt från platsen för skottdramat i Washington.

Vittnesmål om ytterligare två misstänkta, med vapen och i uniformsliknande kläder, hade kontrollerats, och en utpekad kunde under avskrivas. Sökandet efter ännu en misstänkt gärningsmän fortsatte under kvällen svensk tid.

Den döde gärningsmannen identifierades som en 34-årig Texasbo, tidigare fälld för vapenbrott. En tjänsteman uppgav att 34-åringen varit reservist i flottan från maj 2007 till januari 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista