Foto: Jacquelyn Martin/Greg Kahn/Scanpix

Masskjutningen i USA får vapendebatt att åter blossa upp

2:31 min

Masskjutningen i Washington i USA igår slutade med tretton döda och åtta skadade. Gärningsmannen, en förre detta anställd i flottan, sköts till döds av polisen. Polisen tror nu att han är den enda skytten. Det finns ännu inga uppgifter om motiven till dådet.

Sent igår kväll, amerikansk tid, fanns det fortfarande kvar människor i flottans byggnader vid vattnet i sydöstra Washington. Polisen berättar att de hittat någon som gömt sig i en garderob i elva timmar.

Under eftermiddagen igår slussades hundratals ut med bussar från byggnaderna. Gatorna vid brottsplastsen var tomma, sånär som på mängder av polisfordon.

Kaptenen i flottan, Mark Vandorff, som tilläts att lämna Navy Yard och ett av flottans huvudkontor under eftermiddagen, sa att han och kollegorna slängt sig på golvet och barrikaderat rummet, när de förstod att någon sköt.

Den som sköt är ihjälskjuten av polisen och identifierad som Aaron Alexis, en 34-årig amerikan som arbetade som underleverantör till flottan med IT-frågor. Alexis hade tillstånd att bära vapen, sa polisen för ett par timmar sedan på en ny presskonferens och han hade tillstånd att komma in på området där han dödade tolv personer mellan 46 och 73 år. De döda är samtliga civila.

Polisen vet inget om motivet men utesluter ingenting, sa Washingtons borgmästare för en stund sedan.

Massmordet har lett till en ny debatt om den skärpning av vapenlagar som en majoritet av amerikanerna säger att de vill ha, men som presidenten misslyckats med att få stöd för i kongressen.

Dådet väcker också frågor, de flesta är obesvarade, sa Eleonor Holmes Norton, som är delegat för Washington i kongressen.

– Hur är det möjligt att någon, i en stad så plågad av våld som Washington, tar sig in med vapen i ett av de mest bevakande områdena i Washington DC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista