1 av 4
Costa Concordia lutade kraftigt när den dragits loss från revet igår. Foto: Andrew Medichini
2 av 4
Corsa Concordia håller på att vändas i ett komplicerat bärgningsarbete. Foto: Andrew Medichini/Scanpix
3 av 4
Costa Concordia rätades upp efter mörkrets inbrott. Foto: Andrew Medichini/Scanpix
4 av 4
Corsa Concordia hade sent i går kväll rätats upp. Foto: Andrew Medichini/Scanpix

Costa Concordia på rätt köl

Det förlista fartyget Costa Concordia står nu på rätt köl igen, meddelar italienska myndigheter.

Under de tidiga morgontimmarna meddelade italienska myndigheter att bärgningsinsatsen av det italienska kryssningsfartyget Corsa Concordia var avslutad efter 19 timmar.

"Operationen har lyckats. Båten står nu i vertikalt läge, och är förankrad i den konstgjorda plattformen", uppger italienska civildepartementet på sin hemsida.

Och tidigt i morse meddelade departementschefen Franco Gabrielli inför församlade journalister och öbor på Giglio att arbetet avslutats vid fyratiden.

– Fartyget är förankrad vid plattformen. Vi har tagit ett stort steg mot att flytta fartyget från ön, säger Franco Gabrielli, rapporterar Reuters.  

Under det komplicerade och kostsamma arbetet som involverade ett internationellt team om drygt 500 personer hade båten då först dragits loss från revet på den toskanska ön Giglio, för att sedan rätas upp 65 grader till vertikalt läge och förankras på en konstgjord plattform på havsbotten.

Det så kallade parbuckling-projektet, där fartyget roterades upp vertikalt med hjälp av kedjor och vajrar, tog längre tid än uppskattade 10-12 timmar, men projektet uppges ha löpt på smidigt, enligt inblandade ingenjörer.

Och Franco Porcellacchia, ledare för Costa Cruises tekniska team, säger att rotationen gick precis enligt planerna.

– Jag skulle säga att det var en perfekt operation, säger han.

Kostnaden för räddningsaktionen uppskattas till 600 miljoner euro.  

Passagerarfartyget Costa Concordia gick på grund utanför den italienska kusten i januari förra året, och ett stort och komplicerat bärgningsarbete startade igår.

Nu kommer fartygsvraket att vara kvar på platsen under ett antal månader medan det förbereds för att bogseras iväg till ett varv för att huggas upp i delar till skrot.

När fartyget förliste fanns drygt 4000 personer ombord, 32 människor omkom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista