FN-rapport utan utpekande - men USA fortsatt övertygelse om syriska regimens skuld

2:14 min

Efter att FN-inspektörernas rapport om gasattacken i Syrien den 21 augusti i går offentliggjordes av generalsekreterare Ban Ki-moon i FN-högkvarteret, präglas de officiella amerikanska kommentarerna av en fortsatt övertygelse om att det var den syriska regimen som låg bakom attacken. Detta trots att vare sig FN-rapporten eller FN-chefen över huvud taget gick in på vem som är skyldig.

FN-rapporten om gasattacken utanför Damaskus i augusti var mycket tydlig på flera punkter. Det var nervgasen sarin som användes. Det är grova brott mot mänskligheten som har begåtts. Bevisen är klara och överväldigande och omvärlden måste nu agera med tempo och kraft.

Men, det vare sig generalsekreterare Ban Ki-moon eller professor Åke Sällström och hans team heller i går ens andades om var vem som är skyldig.

FN:s otydlighet i skuldfrågan är alltså fortsatt total, och det är precis som det ska vara såsom det uppdrag FN-inspektörerna har ser ut.

Vita Huset är däremot i och med FN-rapporten än säkrare på sin sak. Redan i direkt anslutning till FN-chefens presskonferens sa USA:s FN-ambassadör, Samantha Power, att USA nu fått ännu fler bevis för det man länge vetat, att Assadregimen låg bakom attacken.

Nån timma senare sa president Obamas nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice samma sak, att bevisen för att sarin användes och att detaljerna om hur attacken genomfördes, ger USA ännu mera rätt. 

Susan Rice underströk också att om de pågående internationella diplomatiska försöken att förmå Assadregimen att överlämna kontrollen av sina kemiska vapen misslyckas, är USA fortsatt och fullständigt berett att agera militärt helt på egen hand.

Möjligen var det en påminnelse med anledning av den ordväxling som nu pågår mellan USA och Ryssland efter helgens möte i Geneve.

För trots att det sagts att man har en överenskommelse, säger USA:s utrikesminister John Kerry att hotet om militärt tvång måste kvarstå i en kommande resolution i säkerhetsrådet, medan Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov sa att det inte är önskvärt.

President Obama har hittills inte själv uttalat sig, han är just nu lika absorberad av skotten i Washington som resten av landet.

Men bara några timmar efter att FN-rapporten offentliggjorts skrev presidenten under ett beslut som öppnar för att USA kan börja skicka militär materiel och andra resurser till en del syriska rebeller, till skydd och försvar mot attacker med kemiska stridsmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista