Magdalena Öhrn. Foto: Ving

Busskrasch på Teneriffa

24 personer fick föras till sjukhus efter en bussolycka på Teneriffa på morgonen. Bussen sägs ha kraschat med en palm. "Den körde i 120 kilometer i timmen", säger en norsk resenär.

Olyckan inträffade strax före klockan åtta inne på flygplatsområdet, då en buss från resebyrån Ving körde av vägen i en rondell.

Enligt reseföretaget hade bussen 50 passagerare ombord, varav 33 skulle flyga till Oslo, och 17 till Stockholm. Ingen har omkommit i olyckan, men 24 personer fick föras till sjukhus. Sex av dem var svenskar. 12 personer är kvar på sjukhuset, varav två är svenskar.

– Enligt vår personal som befinner sig på plats är ingen allvarligt skadad, säger Vings informationschef, Magdalena Öhrn.

Ett norsk resenär som var ombord på bussen berättar för norska tidningen VG om olyckan.

– Vi närmar oss flygplatsen när chauffören förlorar kontroll över bussen. Det hela går förfärligt fort, i 120 kilometer i timmen, säger resenären som befann sig i bussen med sin fru och sina tre barn.

– Chauffören svänger tvärt och i kurvan var bussen uppe på två hjul och alla skrek. Han körde sedan över en rondell, och kraschade med en palm. Det är det värsta jag har varit med om. Jag är själaglad att mina barn lever! säger vittnet till VG.

Bussarna som kör resenärerna till och från flygplatsen chartras av Ving. Barbro Holmberg säger att Ving arbetar intensivt med säkerheten.

– Vi har ofta personal ombord på bussarna, så vi är väl medvetna om bussarnas skick och hur de körs. Vi ställer bland annat krav på att säkerhetsbälten ska finnas på särskilt utsatta platser och att chaufförerna ska ha relevant utbildning, säger Barbro Holmberg, pressinformatör på Ving.

De som tidigare befann sig på sjukhus vistas nu på ett hotell och kommer att flygas hem vid ett senare tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista