Illustrationsbild. Foto: Adam Ihse/Scanpix

SMHI varnar för stora regnmängder i Norrland

Blåst och stora mängder regn väntas de kommande dagarna i södra Norrland och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län.

Ett djupt lågtryck som har sitt centrum väster om Skandinavien har fört upp regnet över Götaland och Svealand, för att fortsätta upp mot södra Norrland, där regnvädret väntas bli kraftigt.

– I Medelpad och Jämtland har regnet redan dragit in, men regnet kommer under eftermiddagen att intensifieras och beröra även Hälsingland, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Under natten väntas 35 millimeter regn och regnrusket väntas ligga kvar i området under morgondagen. Stora regnmängder väntas, något som i värsta fall kan leda till översvämningar på sina håll.

– Det är framför allt risk för översvämningar i dagvattenbrunnar och källare, säger Lisa Frost.

Den torra sommaren som varit kan påverka risken för översvämningar.

– Det har varit väldigt stabilt väder och det gör ju att markerna är väldigt torra och då har de svårare att ta emot regnet.

SMHI:s klass 1-varning utfärdades tidigt i morse och gäller i 24 timmar. En kulingvarning råder också vid södra och norra Bottenhavet.

Även om det värsta regnvädret slår mot Norrland är det ett lågtrycksbetonat, ostadigt väder i i stort sett hela landet.

Innebär det här att hösten är här nu?

– Nej, det är inte höst, den är försenad eftersom det varit så varmt. Förutom i delar av fjällkedjan är det fortsatta sommartemperaturer i hela landet, säger Lisa Frost.

Definitionen av en meteorologisk höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och ligga under tio grader i minst fem dygn. Detta brukar inträffa i Kiruna den 16 augusti, i Östersund den 5 september, i Stockholm den 29 september och i Malmö den 12 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista