Vårdminister Ylva Johansson.

"Hjärtfel ska upptäckas tidigare"

Det är sjukvården och inte idrottsrörelsen som har det medicinska ansvaret för barn och ungdomar. Det säger vårdminister Ylva Johansson i samband med debatten om hur man ska undvika att unga människor dör av plötsliga hjärtfel när de idrottar.

Ylva Johansson vill se insatser tidigt i livet för att upptäcka om barnet har ett medfött hjärtfel.

– Jag tror man kan göra ännu mer inom barnsjukvården där vi har regelbundna kontroller där det är viktigt att också diskutera ärftliga sjukdomar i släkten, säger vårdminister Ylva Johansson.

Frågan om barn och unga som plötsligt dör när de idrottar har fått ny uppmärksamhet nu i vinter. Två pojkar på åtta och elva år dog när de spelade fotboll och en 15-årig hockeyspelare dog under en match.

Plötsliga dödsfall på grund av hjärtfel är inget nytt men Riksidrottsstyrelsen ska nu förbättra stödet till idrottsförbunden och vill också att skolhälsovården ska ta ett större ansvar.

Men vårdministern tycker att ansvaret ligger på den vanliga sjukvården. Hon vill inte ha EKG-tester av alla.

– Det är det en väldigt omständlig undersökning av väldigt många och det är väldigt få som drabbas trots allt, säger Ylva Johansson.

Jenny Waldem
jenny.waldem@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".