Gunilla Carlsson, Elisabeth Svantesson och Hillevi Engström. Foto: Scanpix

Ommöblering i regeringen inför nästa års val

2:31 min

Regeringen ombildas, det berättade statsminister Fredrik Reinfeldt under riksdagens öppnande i dag. Gunilla Carlsson lämnar regeringen och Hillevi Engström blir ny biståndsminister. Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson.

– Ibland måste man göra förflyttningar. Jag tror att det här är bästa sättet att totalt sett ta ansvar för hur regeringen ska se ut, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Biståndsminister Gunilla Carlsson säger att hon nu även kommer att lämna sin plats i riksdagen.

– Jag tycker att det har varit roligt varje dag på jobbet, även om det har varit en svår uppgift, säger Gunilla Carlsson och svarar något kryptiskt på frågan om vad hon ska göra nu, med att säga att hon köpt ett SL-kort.

Carlsson har som biståndsminister fått mycket kritik från biståndsvärlden, och en egen utredning visade att hon och hennes stab hade mycket svagt förtroende på sitt eget departement.

– Skulle man på förhand gissa vilka statsråd som skulle bytas ut, så skulle Gunilla Carlsson finnas på den listan, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Ny biståndsminister blir alltså Hillevi Engström, i dag arbetsmarknadsminister. Hon säger att hon är stolt över Sverige som biståndsnation och över att ta vid där Gunilla Carlsson nu slutar.

– Det ska vara transparens, det ska vara öppenhet och det ska komma människor till del, det ska jag fortsätta utveckla, säger Engström.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det är bra med någon som har statsrådserfarenhet som nu flyttar in på UD.

– När vi har arbetat tillsammans har hon visat en engagemang för kvinnors ställning, inte bara i Sverige, utan också runtom i världen. Hon var tidigare jämställdhetsansvarig och har jobbat mycket med de frågorna inom Moderaterna. Det har en väldig koppling till hur vi vill se på utvecklingsinsatser, säger Reinfeldt.

Att Engström flyttas tror Ekots Tomas Ramberg är en ambition att politiskt peka på att man gör någonting; kritiken mot hur Arbetsförmedlingen har fungerat har varit hård och nyss utspelade sig skandalen med generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist, som fick avgå.

– Det verkar som att Reinfeldt inte nöjer sig med att Engström som arbetsmarknadsminister röjer i ledningen på Arbetsförmedlingen, utan han röjer helt enkelt Hillevi Engström vidare till biståndsområdet. Det kan man väl inte kalla en spark, men en spark åt sidan, säger Tomas Ramberg.

– Man vill visa handlingskraft, det här är ett område som är extremt känsligt inför nästa års val. Varje sak som inte fungerar är mumma för oppositionen.

Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson. Hon är i dag moderat ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Jag tar stafettpinnen och tänker springa framåt för att jobben ska bli fler. Och för att fler ska kunna ta del av de insatser som görs, säger Elisabeth Svantesson kort efter att Reinfeldt gått ut med att han ombildar regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista