Tomas Ramberg. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Tomas Ramberg om regeringsombildningen: "Vill visa handlingskraft"

Statsminister Fredrik Reinfeldt ombildar regeringen. Biståndsminister Gunilla Carlsson entledigas som statsråd och Hillevi Engström blir ny biståndsminister. Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger om Engströms förflyttning att Reinfeldt vill visa politisk handlingskraft efter kritiken mot Arbetsförmedlingen.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) har fått mycket kritik från biståndsvärlden, från Sida och fristående organisationer och hon gjorde själv en utredning som visade på att hon har svagt förtroende på sitt eget departement, säger Tomas Ramberg.

– Skulle man på förhand gissa vilka statsråd som skulle bytas ut, så skulle Gunilla Carlsson finnas på den listan.

Inte minst Ekots rapportering har handlat om problem som funnits på hennes område.

– Hon tog ganska stora politiska risker genom att röja i biståndet, det skulle inte slösas med pengar, men resultaten med det har inte varit tydliga att visa efter alla år, hon skaffade sig många fiender på det viset, säger Ramberg.

Att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström får byta jobb och bli biståndsminister i stället, är en ambition att politiskt peka på att man gör någonting, säger Ramberg. Kritiken mot hur Arbetsförmedlingen har fungerat har varit hård och nyss utspelade sig skandalen med generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist, som fick avgå.

– Man vill visa handlingskraft, det här är ett område som är extremt känsligt inför nästa års val. Varje sak som inte fungerar är mumma för oppositionen.

– Jobben är den absolut viktigaste frågan för Socialdemokraterna och de har på en massa olika områden kritiserat hur politiken mot arbetslösa fungerar och att arbetsbördan som lagts på Arbetsförmedlingen har varit svår att hantera, säger Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista