Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Gunilla Carlsson byts ut

Gunilla Carlsson, som varit biståndsminister sedan 2006, byts ut och i stället blir Hillevi Engström biståndsminister.

I dag, under riksmötet, stod det klart att statsminister Fredrik Reinfeldt ersätter Gunilla Carlsson (M).

Hon har fått mycket kritik för sitt arbete, bland annat från biståndsorganet Sida, och hon har haft svagt förtroende på sitt eget departement, visar en undersökning, som hon själv bestämde att genomföra.

– Hon tog också ganska stora politiska risker genom att röja i biståndet. Det skulle inte slösas med pengar, men resultaten har inte varit tydliga, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator.

Carlsson har också kritiserats för att hon hyrt in en konsultfirma, som skulle hjälpa henne att leda arbetet. Fakturan hamnade på 329 875 kronor.

Själv säger hon att hon lämnar frivilligt och att hon är nöjd med det arbete hon gjort.

– Jag känner mig väldigt stolt över det jag har upprättat och åstadkommit men jag var inte beredd att fortsätta ytterligare en mandatperiod.

Gunilla Carlsson tänker inte ta sin riksdagsplats i anspråk och det är oklart vad hon kommer att göra i stället.

– Jag har införskaffat ett SL-kort, sa hon under pressträffen, varpå Ramberg undrade om hon plankat innan.

Fakta: Gunilla Carlsson

Gunilla Carlsson har varit ledamot i Europaparlamentet mellan 1995 och 2002. Sedan 2002 är hon riksdagsledamot. Hon är Moderaternas förste vice partiordförande sedan 2003 och partiets talesperson i utrikesfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".