Diplomater går emot rekommendationer

Svenska diplomater bjuder många svenskar på luncher och middagar för representationspengar som enligt UD:s egna rekommendationer främst ska användas till ”kontakter med värdlandet och andra länder”.

På vissa ambassader blir det fler svenskar vid bordet än vad det blir utländska gäster.

Mats Bergquist var fram till förra året svensk ambassadör i London och han förklarar det med att i en stad som London är det stor konkurrens om de engelska gästerna.

– Bakom ligger det väldiga strävanden att få till så mycket utländska gäster som möjligt. Ibland lyckas man bra, ibland lyckas man mindre bra, säger han.

Varför blir det så många svenska gäster?

– Det är en väldigt stor svensk koloni i London, dessutom är London den största järnvägsstationen med massor av människor som reser förbi och som förväntar sig någon representation från vår sida.

70 procent var svenskar
Under 2002 och 2003 hade London-ambassadören Mats Bergquist 1 776 gäster, av dem var nästan 70 procent svenskar.

Bara 574 kom från England eller något annat land, engelsmännen var till och med färre än de 606 från den egna myndigheten som i UD:s papper noterats som gäster.

Årligen bjuder svenska diplomater på luncher, middagar, cocktails och annat för knappt 29 miljoner kronor. Enligt UD:s rekommendationer ska representation främst avse ”kontakter med värdlandet och andra länder”.

Bilden varierar mellan ambassader och tjänstemän. Ambassadören Cecilia Juhlin i slovakiska Bratislava bjuder idag mest slovaker på lunch, eftersom inte så många svenskar kommer till Bratislava på besök.

Mer än hälften var svenskar
När hon var chef för handelsfrågor på ambassaden i Washington hade hon under 2002 och 2003 547 gäster, av dem var mer än hälften av de ätande svenskar

– Det verkar olyckligt att vi har lagt större delen av resurserna på svenskar. I Washington till exempel var ett väldigt tillresande av svenskar, kan man säga. Det ligger också i vårt intresse att förbereda dem på bästa möjliga sätt så att de gör ett bra intryck och är förberedda när de ska presentera Sverige i Washington, säger Cecilia Juhlin.

Bo Eriksson var fram tills förra året Washingtonambassadens andreman. Han hade under två år 307 gäster, 107 av dem kom från USA eller något annat land.

Sahlins dotter var gäst
Den 14 mars 2003 åt 14 svenskar middag hemma hos Erikssons, huvudgästen var den socialdemokratiske ministern Mona Sahlin, en av gästerna var Mona Sahlins dotter.

– Det var en buffémiddag. Det var framför allt för att Mona Sahlins dotter bodde hos oss ett tag. Då bjöd jag Ann-Sofie och några från ambassaden för att de skulle får träffa Ann-Sofie.

Vem är Ann-Sofie?

– Hennes dotter.

Jobbade hon på ambassaden?

– Nej, hon studerade i Washington.

Var det som ett möte på ambassaden då?

– Nej, det var hemma hos mig, men det var rätt tidigt. Det var som en mottagning för att personalen skulle få Mona, det var tanken, säger Bo Eriksson.

Regeringskansliets föreskrifter:
Ett av utrikesrepresentationens huvudsyften är att på olika områden främja Sveriges och det svenska samhällets förbindelser med utlandet. Representationen skall därför ha ett naturligt samband med verksamheten. Den får inte utövas med syfte att helt eller delvis täcka kostnader för sällskapsliv av privat natur, personlig gästfrihet och liknande. Med representation avses främst kontakter med värdlandet och andra länder. (Ur regeringskansliets föreskrifter (UF 1997:3) om ersättning för representationskostnader vid utlandsmyndigheterna.)

Jesper Lindau, P1-morgon
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".