1 av 2
Kerstin Almqvist, professor vid Karlstad universitet,r ansvarig för projektet där man stärker föräldrarollen. Foto: Susanna Einerstam/Sveriges Radio.
2 av 2
Den nya metoden kommer från USA och syftar till att stäkra kvinnan i föräldrarollen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Ny metod ska stötta misshandlade kvinnor

1:55 min

Det psykologiska stödet till misshandlade kvinnor är i dag otillräckligt anser Socialstyrelsen. Därför testas nu en ny modell från USA där man har ett större fokus på att den misshandlade kvinnan också ska kunna fungera som förälder.

Eva, som egentligen heter något annat, har upplevt mångårig misshandel.

– Man är ägd av skräcken och jag kan känna hur illa det gjort dem. Den lilla tösen hon hade liksom ingen matlust. Jag var inte riktigt med i hennes liv. Jag var inte mottaglig för..jag såg dem men jag såg dem ändå inte för det var bara ett skal som gick runt och var en mamma, säger hon.

Eva menar att om hon fått stöd i sin föräldraroll de åren familjen levt med våld, då hade hon haft större möjlighet att knyta an till sina barn och ge dem den trygghet de behövde.

I dag är behandlingen av en våldsutsatt familj att i första hand bekräfta att våld har skett och stötta familjen i sin situation. Inte att ge barn specialhandling för trauma och inte att stötta mamman i föräldrarollen vilket är avgörande för att få en förbättring och förändring för familjen, enligt en utredning som Socialstyrelsen låtit göra.

– Den lilla tjejen slutade ju att ta ögonkontakt och det gjorde jäkligt ont, säger Eva.

Förstärkning av mammarollen ska ge barnet möjlighet att bearbeta sina våldstrauman. Trauman som ofta leder till svårigheter, svårigheter att knyta an, att barnet blir aggressivt, har ångest och sömnsvårigheter.

Kerstin Almqvist, professor på Karlstad universitet, är ansvarig för projektet där man stärker föräldrarollen. Modeller som börjat provas i september i år på fem enheter: två i Göteborg, två i Karlstad och en i Växjö.

Arbetsmodellens provas fram till och med 2014  och ska sedan utvärderas.

– Det går ut på framför allt att man arbetar med förälderns förmåga att ge trygghet och säkerhet, att lugna sitt barn igen. Föräldrarna lär sig att känna igen på ett helt annat sätt, föräldern ska vara en psykologisk sköld, föräldern ska känna att jag är kapabel att skydda mitt barn, säger Kerstin Almqvist.

Eva kunde sköta vardagssysslor, handla, laga mat städa. Men hon hade mycket svårt för att klara mammarollen, att ta hand om sina små barn, då hon levde i en relation där det förekom psykisk misshandel.

– Jag såg inte mina barn, jag var så avstängd, jag har känt mig som en dålig mamma helt enkelt, säger Eva.

Hör mer i P1-morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista