Sorgen är stor i USA efter måndagens masskjutning i Washington. Foto: Alex Brandon/Scanpix.

USA sörjer efter vansinnesdådet i Washington

1:30 min

I USA är det dagen efter ännu en dramatisk masskjutning med många offer. 13 människor dog när en ensam man öppnade eld inne på den amerikanska flottans jättelika varv i huvudstaden Washington DC.

USA sörjer en än gång sina döda efter ännu ett vansinnesdåd.  Tolv människor hann skjutas ihjäl på sin arbetsplats inne på marinbasen i Washington innan andras dödande kulor satte stopp för gärningsmannen. 

Även om inget avgörande hittills kommit fram om motivet, så har bilden av vad som hände klarnat något, och mer och mer om gärningsmannen blir känt.

Aaron Alexis var beväpnad med både halvautomatiska vapen och pistoler – vapen han köpt helt nyligen. Han var - som det så ofta heter när grannar och vänner beskriver - en snäll och vänlig person, som dock enligt familjen haft vissa återkommande psykiska problem.

Minst två gånger tidigare hade Alexis blivit ett fall för polisen. En gång efter att ha skjutit sönder däcken på en bil som tillhörde personer som han kände sig retad och trakasserad av, en gång för att ha skjutit rakt igenom golvet i sin lägenhet. Grannen undgick att träffas med en hårsmån.

Hans egna förklaringar var i det första fallet att han fått en total blackout, och i det andra att hans vapen avlossats av misstag. Trots dessa allvarliga händelser hade alltså Aaron Alexis  fri passage till den marinbas där massakern i går utspelade sig.

Och det är det som i dag är den största av dom många frågorna här i USA - hur kunde det ske?

Och hur ser - egentligen - säkerheten ut? Den säkerhet som beskrivs som ständigt på topp, särskilt när det gäller USA:s militära anläggningar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista