Åklagaren: Miljonsvindel mot F-kassan planerad brottslighet

Ett grovt och systemhotande brott. Så beskriver åklagarna målet i den stora rättegången som gäller ett assistansbolag i Södertälje. 35 personer står åtalade för inblandning i att ha lurat Försäkringskassan på närmare 30 miljoner kronor och det ska ha pågått i sex års tid.

– Gärningarna har ingått som led i en planerad och organiserad brottslighet som skett systematiskt och i större omfattning under en längre tid och avsett ett sammanlagt mycket betydande belopp. För att falska handlingar och vilseledande bokföring har använts för att gärningarna begåtts inom ramen för näringsverksamhet samt för att gärningarna varit systemhotande och därmed av särskilt farlig art, säger åklagare Henrik Ohlin.

Målet med assistansbedrägerier är så stort – 35 personer är tilltalade – att det hålls i tre tingsrätter i Stockholmsområdet med hjälp av videolänk. Alla åtalade förnekar brott.

De två huvudmisstänkta har enligt åklagarna drivit ett bolag där de har kvitterat ut stora summor från Försäkringskassan för assistans som aldrig utförts.

– Min huvudman har ju drivit ett företag som haft hand om själva samordningen av den här vården. Såvida han haft insyn i all vård vet vi inte. Där har åklagarna den bevisning de har. Vi får väl se om den räcker i slutändan, säger Filip Rydin, som försvarar en av männen.

Något som är speciellt i det här målet är att flera familjemedlemmar till de som behöver vård också står åtalade för inblandning i bedrägerierna.

De har enligt åklagarna skrivit under papper på att deras son, hustru eller bror fått vård genom bolaget.

– NN som är gift och sammanboende med brukaren NN och därmed närmast anhörig till henne har gemensamt och i samråd med andra uppsåtligen medelst vilseledande förmått företrädare för Försäkringskassan att till bolaget betala sammanlagt 4211 840 kronor i assistansersättning, säger åklagaren Jennie Söderberg om ett av dessa fall.

Målet handlar inte bara om Försäkringskassans förlust om närmare 30 miljoner kronor utan också om att det är svårt sjuka personer som inte fått den vård de haft rätt till.

– Den underlåtenheten har lett till att nämnda brukare under längre perioder inte fått komma ut från sina lägenheter utan blivit lämnande ensamma och inlåsta, fått fel medicin, blivit passiviserade samt fått använda sig av smutsiga hjälpmedel, säger åklagare Henrik Ohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista