Philipp Rösler, partiledare för FDP i Tyskland, börjar bli nervös inför valet i Tyskland. Foto: Stephanie Pilick/Scanpix

FDP kan åka ur tyska förbundsdagen

2:05 min

Inför det tyska valet riskerar förbundskansler Angela Merkels koalitionspartner i regeringen, det liberala partiet FDP, att åka ur förbundsdagen. Hur det går i den frågan kommer avgöra mycket om hur den tyska regeringen kan se ut efter valet

"En väckarklocka för alla liberaler i Tyskland."

Det kallade en nervös FDP-ledare, tillika Tysklands vice-kansler, Philipp Rösler  FDP:s svidande valfiasko i delstatsvalet i Bayern i helgen. Partiet fick bara drygt 3 procent och åkte ur delstatsparlamentet, bara en vecka före det stora förbundsdagsvalet.

– Det är väldigt beklagligt att det ser så illa ut, säger den mångåriga FDP-medlemmen Ann-Margaret von dem Kneeseberg efter ett FDP-valmöte i Berlin.

Hon tycker att partiet får skylla sig lite självt som efter succévalet för fyra år sedan, då FDP fick16 procent och regeringsmedverkan, svek flera av sina viktigaste vallöften. Det gillar inte väljarna, säger Ann-Margaret von dem Kneeseberg.

Men med käck musik försöker partiledningen motverka den spända stämningen i partiet. Sedan valnederlaget i Bayern satsar man nu på en hård kampanj som ska locka kristdemokrater, som är oroliga för den borgerliga Merkelregeringens existens, att rösta på FDP i stället.

Taktiken är dock riskfylld. I delstatsvalet i Niedersachen i början av året gick den taktiken bra för FDP, men i stället förlorade CDU så många stödröstare att den rödgröna oppositionen i sista stund kunde rusa förbi och ta makten.

Ett av partiets toppnamn, Christian Lindtner, som spås ta över partiledarposten småningom viftar dock bort den problematiken. Han säger att Niedersachen inte går att jämföra med hela landet.

Men även om partiet skulle klara spärren till slut, så är det inte säkert att det räcker för en ny helt borgerlig regering, som också Angela Merkel eftersträvar. Då kan det bli, som många tror, en stor koalition i stället mellan CDU och socialdemokraterna. Något som kan tvinga förbundskanslern till politiska eftergifter.

Så räkna med att resultatet för FDP blir ett av valkvällens mest spännande ingredienser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista