Röster om regeringens budgetförslag

"Vill att det går bra för mitt barn"
2:21 min

I dag presenterar regeringen sin budget som sträcker sig fram till nästa val. Det mesta av förslagen är redan kända som ett femte jobbskatteavdrag och höjd skatt på alkohol bland annat. Vår reporter träffade Tommy Johansson och Sara Backman på en lunchrestaruang i Växjö. De har barn och huslån men gillar inte skattesäkningar för vanliga inkomsttagare.

– Ja de har ju pratat om att sänka skatten för oss egenföretagare vilket inte märkts och där skulle man genom att sänka den sociala avgifter och sådant anställa kanske mer, säger Sara Backman.

Men Tommy Johansson vill inte se någon lägre skatt.

– Nä, jag tror över huvdtaget inte på sänkt skatt. Jag mår bättre av att välfärden mår bra.

Sara Backman och Tommy Johansson gör det som ska löna sig i Sverige enligt regeringen, det är att jobba. I regeringens budget som läggs fram i dag, ett år innan valet ingår ett femte jobbskatteavdrag som ska ge den som har en inkomst en skattesänkning på runt 170 -340 kronor i månaden.

Trots att Sara Backman är egenföretagare så tror hon i grunden inte på skattesänkningar.

– Jag tycker att man ska se sig själv och samhället som ett. Jag har barn och vill att det ska gå bra för honom. Jag tycker vi ska bry oss mer om barnen och de äldre.

Regeringens budget innehåller också en sänkt pensionärsskatt som innebär en dryg hundring extra i månaden. Man höjer också brytpunkten för den som betalar statlig inkomstskatt från drygt 36 000 kronor till 37 400, vilket ger den som har en månadslön över 37 000 får 200-250 kronor extra i månaden.

Tommy Johansson säger att några hundringar i månaden måste vägas mot vad man skulle kunna använda pengarna till i skolan, vård och omsorg istället. Som gammal lärare skulle han vilja se fler människor i skolan i stället.

– Det lönar sig och jobba genom den sjukvård vi kan behålla, genom omsorg, barnomsorg, skola det är ju där det lönar sig tycker jag. Tjänar du inga pengar då har du ingen glädje av de här hundralapparna utan bara brister när det ger, säger Tommy Johansson.

Vad tänker ni om en höjd alkoholskatt då på 2 procent?

– Vi åker ändå till Tyskland här i Småland, säger Sara och Tommy tycker det bara är "taffliga" försök på att hitta pengar någon annan stans.

– För den som har 100 kronor mer i månaden efter jobbskatteavdrag kommer få lägga två kronor mer. Det är bara trams, säger Tommy Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".