Federal Reserves ordförande Ben Bernanke. Foto: Scanpix

USA:s centralbank lämnar besked

1:14 min

I kväll lämnar USA:s centralbank besked om sin penningpolitik, och investerare världen över har väntat i månader på besked om banken kommer att trappa ned sina omfattande köp av obligationer.

Fed har köpt obligationer för över 550 miljarder kronor per månad, för att stödja en bräcklig marknad och hålla nere räntorna.

När bankchefen Ben Bernanke i våras annonserade att det fanns ett slut för stödköpen, blev reaktionerna kraftiga.

I länder som Indien, Brasilien, Indonesien och Turkiet, dit så kallade billiga pengar strömmat in, vände valutaflödena och de inhemska valutorna har sedan dess sjunkit kraftigt.

På senaste G20-mötet i S:t Petersburg vädjade tillväxtländer om hänsyn från Fed och pekade på spridningseffekter. 

Så nu är frågan: Fullföljer Fed sin plan och börjar sin åtstramning, det vill säga trappar ned på stödköpen? Eller är det för tidigt, ekonomin är inte tillräckligt stark, och därför pågår köpen i samma omfattning ett tag till.

Någon annan hänsyn än till en amerikanska ekonomin är inte att vänta och enligt experter på finansmarknaden, väntas en mjuk nedtrappning.

Sedan råder delade meningar om vad konsekvenserna blir av en sådan åtgärd. I en enkät gjord av Blombergs News, 900 tillfrågades, tror en tredjedel på sjunkande börser, en liten minoritet på ett börsrally och mer än hälften på en svag eller ingen marknadsreaktion alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista