Brasiliens president Dilma Rousseff ställer in en planerad resa till USA. Foto: Eraldo Peres/Scanpix.

Brasiliens president ställer in USA-besök

1:37 min

Brasiliens president Dilma Rousseff har ställt in sitt planerade statsbesök i USA i oktober.

Anledningen är avslöjandena om att den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA ska ha spionerat på Brasiliens president och hennes närmaste rådgivare.

Obamas telefonsamtal i måndags kväll räckte inte för att övertala Dilma Rouseff att packa ner galaklänningen. I dag kom beskedet att Brasiliens president ställer in sin resa till Washington i oktober, det enda statsbesöket med formell middag som Vita Huset bjudit in till i år.

Syftet var att stärka banden mellan den amerikanska kontinentens största och viktigaste länder. Nu blev det precis tvärtom. Det nära samarbetet som skulle visas upp på silverfat åker istället ner i fryxboxen.

Anledningen är avslöjandena om hur amerikanska NSA avlyssnat inte bara Brasiliens president utan också hennes rådgivare och det statliga oljebolaget Petrobras.

Interna dokument som NSA-läckan Edward Snowden gett till brasiliansk media visar hur USA spårat mail, ip-adresser och telefonmeddelanden. Syftet ska enligt dokumenten ha varit både ekonomiskt och politiskt.

Spionaget mot Petrobras är extra känsligt eftersom oljebolaget om några veckor ska auktionera ut dom stora oljekällor som Brasilien upptäckt utanför sin kust.

Brasilien har hela tiden krävt förklaringar och ursäkter från USA, och några sådana har inte kommit, i alla fall inte offentligt, vilket gör det politiskt svårt för president Dilma att sitta vid samma bord som Obama.

Från USA:s håll beklagar man beslutet och betonar att statsbesöket är uppskjutet, inte inställt. Vita Husets talesperson poängterade att en enskild fråga inte får förstöra de annars goda bilaterala relationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista