Förvarsminister Chuck Hagel väntas inom kort beordra en omfattande översyn av säkerheten. Foto: Scanpix.

Krav på skärpt säkerhet vid USA:s militärbaser

1:43 min

Efter avslöjandet att gärningsmannen vid måndagens masskjutning i Washington fått tillträde till en högt säkerhetsklassad militär anläggning höjs kritiska röster. Nu väntar en omfattande översyn av säkerheten inom det amerikanska försvaret.

Först ut på högsta politiska nivå var Ray Mabus, minister med ansvar för den amerikanska flottan. Mabus har beordrat en omgående kontroll av hur säkerheten egentligen fungerar vid flottans och marinens samtliga anläggningar i USA.

Enligt flera nyhetsmedier uppger källor i Pentagon att USA:s försvarsminister Chuck Hagel inom kort ska beordra en översyn av alla amerikanska militära anläggningar och installationer över hela världen.

Reaktionerna är många och starka efter gårdagens massaker mitt inne på en flottbas i USA:s huvudstad.

Frågorna som ställs är bland andra:

Hur  kunde gärningsmannens långa historia av både svåra psykiska problem och av dokumenterat väpnat våld gå alla säkerhetskontroller förbi?

Hur kunde han få klartecken och därmed helt nyligen passerkort när han hade både psykiatrisk vård och tidigare vansinnesskjutningar i bagaget?

Händelser som borde funnits med i alla tänkbara register. Men enligt en uppgift nu i kväll fick Aaron Alexis arbetsgivare bara träff på några milda trafikförseelser när han skulle kollas av.

Frågorna, detaljerna och ryktena är just nu väldigt många – och de allra flesta svar återstår.

Klart redan nu är dock att tragedin i Washington DC visat på så många blottor på så många nivåer, att det bara dygnet efter att den inträffat snabbt börjat röra sig i det politiska toppskiktet i USA.

Förutom att ministrar nu försöker agera snabbt, så har försvarshökar framförallt inom republikanerna börjat ställa högljudda frågor.

De menar nämligen att det är dom stora nedskärningar som USA:s försvar genomgår som är förklaringen till den bristande säkerhet som i går kostade 13 människor livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista