En man kämpar med sin vagn på en översvämmad gata i Acapulco. Foto: Pedro Pardo/Scanpix.

Ovädret i Mexiko har krävt 47 liv

1:37 min

Minst 47 människor har omkommit i det kraftiga oväder som härjat i Mexiko i flera dagar.

En storm och en orkan drog in över var sin kust samtidigt, med kraftiga översvämningar och jordskred som följd.

På mexikansk TV staplas siffrorna - tiotusentals evakuerade, hundratals vägar avstängda, lika många floder översvämmade, och många hundra skadade.

Men bilderna säger mer; bussar som hamnat under berg av lera, hus som rycks upp i luften och människor som paddlar fram på improviserade flottar.

I TV-rutan rullar hela tiden en lång lista på saker som människor uppmanas lämna till Röda Korset: toapapper, tonfisk, bönor, linser, choklad - och majonnäs.

Delstater över hela landet är drabbade, men mycket av fokus ligger på turistorten Acapulco i södra Mexiko. Turister har evakuerats ut med helikoptrar eftersom flygplatsen legat under vatten fram till i går kväll.

President Enrique Peña Nieto har också åkt runt i området för att inspektera, men än så länge är det lite han eller nån annan kan göra - floderna fortsätter att svämma över.

Regeringen meddelade att de tiotusentals hotellgäster som just nu besöker Acapulco ska få sina hotellnätter betalda, en nästan skrattretande åtgärd, givet den extremt svåra situationen som stora delar av landet befinner sig i.

Totalt har över en miljon människor drabbats av ovädret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista