Här är siffrorna ur regeringens finansplan

Regeringen tror på fortsatt hög arbetslöshet

Regeringen spår fortsatt hög arbetslöshet de närmsta åren i sin finansplan som Ekot har läst. Först 2017 hamnar den under sju procent. Även underskotten i statens finanser hänger sig kvar några år till.

Regeringen inleder finansplanen med att "den globala finans- och skuldkrisen har dämpat svensk ekonomi och arbetsmarknad i snart över fem år".

Regeringen spår att arbetslösheten blir 8,2 procent i år och att den vänder ner till 6,4 procent först 2017.

Underskotten i statens finanser hamnar på 1,2 procent i år och vänder till plus först 2016. Och regeringens mål om 1 procents överskott väntas 2017.

Regeringen försvarar underskotten med att en allt för snabb återgång till överskott kan leda till en försämrad utveckling på arbetsmarknaden.

Den svenska exporten utvecklas svagt nästa år och det är den inhemska konsumtionen från hushållen som driver tillväxten.

Men här finns också en fortsatt oro för hushållens ökande skuldsättning. Även om den planat ut de senaste åren är skuldsättningen och de svenska bolånen höga både ur ett historiskt perspektiv, men också i jämförelse med andra länder.

I finansplanen räknar regeringen också med att mäns inkomster kommer att öka mer än kvinnors eftersom profilen på jobbskattesänkningarna främst gynnar män som oftare har högre löner och arbetar heltid.

Höjningen av det särskilda bostadsbidraget för barn väntas dock gynna kvinnor mer eftersom de oftare är ensamstående. Regeringen räknar också med att kvinnor tjänar mer på skattesänkningen för pensionärer, eftersom fler kvinnor just är pensionärer.

Regeringen skriver också längre bak i finansplanen att de reformer som genomförts och som nu föreslås, tillsammans, på lång sikt, bidrar till att öka antalet årsarbetskrafter med 280 000, och att jobbskatteavdragen bedöms bidra med hälften av dem. Men också att bedömningarna är osäkra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista