Svensk-libanesisk man dömd i Thailand

En 49-årig svensk-libanes dömdes i dag till två år och åtta månaders fängelse i Thailand. Han åtalades för "olagligt innehav av krigsmaterial" efter att fyra ton gödsel, som kan användas för bombtillverkning, hittats i hans lokal utanför Bangkok.

Mannen greps i januari förra året när han var på väg att lämna Bangkok för att flyga till Libanon, misstänkt för att ha förberett ett terrorattentat. Han anklagades för att tillhöra den libanesiska rörelsen Hizbollah, som terrorstämplats av flera länder.

Mannen har själv nekat till detta och hävdat att fynden i hans lokal planterats där. Han pekade ut den israeliska säkerhetstjänsten Mossad som ansvarig.

Mannen dömdes nu för att ha innehaft farligt material, men man kopplade honom inte samman med några specifika bombplaner.

– Den anklagade gömde bombmaterial som är olagligt och som kan utgöra en säkerhetsrisik, men eftersom han var villig att samarbeta med myndigheter reduceras straffet från fyra år till två år och åtta månader, säger domaren enligt Reuters.

48-åringens advokat säger till TT att de troligtvis kommer att överklaga domen, och att mannen bara har ett år kvar av straffet, då han hållits inlåst i ett år och åtta månader.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista