1 av 3
Soldat vid gränsstationen i Goma håller nyfikna kongoleser på avstånd. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Den frigivne soldaten omgiven av media, politiker och militär. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Stort vapenskrammel vid överlämningscermonin. Kongolesisk polis och specialstyrkor var på plats i Goma. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Spänt vid gränsen mellan Kongo och Rwanda

2:05 min

Det är spänt på gränsen mellan Kongo och Rwanda och vissa befarar till och med en Rwandisk militärinvasion. Men kanske kan spänningen lätta något efter att en kongolesisk soldat som greps av rwandier i helgen har frigetts.

Känsligt läge

Vår korrespondent Richard Myrenberg var med vid frigivandet vid gränsstationen i staden Goma.

Det är ett stort uppbåd av både militär, polis och press när den kongolesiske soldaten förs tillbaka till sitt hemland, - två dagar efter att han gripits av rwandiska soldater. Incidenten har ytterligare den redan känsliga relationen mellan länderna och ledde till att gränsen vid Goma i Nord Kivu tillfälligt stängdes.

– När han greps väckte det starka känslor i Kongo, säger vice guvernören Felere Mulwahali.

Rwanda hävdar att soldaten greps fullt beväpnad på rwandiskt territorium, medan Kongo säger att han kidnappades i gränsområdet.

Hela incidenten illustrerar hur känsligt läget är i det här området.

Regeringsarmén har stridit mot en lokal gerilla kallad M23 kring Goma. I augusti föll granater över på den rwandiska sidan. Det ledde till att Rwandas armé skickade förstärkningar till området.

Rwanda har invaderat Kongo två gånger tidigare och nu finns farhågor att det kan ske igen. Kongo anklagar dessutom Rwanda för att stödja M23 gerillan med syfte att destabilisera Kongo.

Frigivningen av soldaten kanske kan leda till att relationerna förbättras en aning.

Kongolesen Willy som är här säger att det är en glädjens dag efter att soldaten frigavs - vi är nöjda, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista