Ylva Yngveson. Foto: Leo Sellén/Scanpix.

Chatt om regeringens höstbudget

I dag presenterade regeringen sin höstbudget. Privatekonomen Ylva Yngvesson chattade med Sveriges Radios läsare och lyssnare.

Maria Makar: Hej och välkomna! Snart kommer privatekonomen Ylva Yngvesson att chatta med er. Om du funderar på hur regeringens höstbudget drabbar dig, ställ din fråga nu!

14:56, 18 September 2013

Torben: Hej. Jag är pensionär sedan några år. Vid lika inkomst betalar en pensionär högre skatt än den som jobbar. Men det kostar ju också att jobba, kostnader som pensionären inte har, t.ex. fackförenings- och a-kasseavgift, resor tofr jobbet, arbetskläder i många fall, lunch ute m.m. Pensionärer har ju också rabatt på ett stort antal tjänster, t.ex. resor, frisör m.m. Om man tar hänsyn till dessa "arbetskostnader", hur ser nettoinkomsten ut för en pensionär jfrt med en som jobbar.

Ylva Yngveson: Hej Torben! Med en snabb beräkning av nödvändiga utgifter och utelunch kan utgifterna ligga 1500 kr lägre per månad för en pensionär, vilket är mer än skillnaden i skatt på t.ex. en inkomst på 19 000 kronor. Skatten nästa år är 500 kronor lägre på den lönen än på samma pensionsinkomst. Det är bara det att pensionen oftast är lägre än lönen så att utrymmet ändå blir mindre.

15:05, 18 September 2013

Pelle: Jag har sjukersättning och undrar hur det kommer att se ut för min del. Inkomsten är låg och kommer jag att få det som ålderspensionärerna, dvs sämre.

Ylva Yngveson: Hej Pelle! Din låga inkomst kommer att sjunka något till nästa år, mer exakt med 0,22 procent, dvs 2 kr per tusenlapp. Någon skattesänkning kan du inte räkna med heller, tyvärr.

15:08, 18 September 2013

mia: de stora förlorarna är som vanligt de sjuka med sjukpension/förtidspension som får sänkt nivå på ersättningen och inget skatteavdrag...men varför kommer detta aldrig fram i debatten ???

Ylva Yngveson: Hej Mia! Det är sant, det är en grupp som inte verkar vara prioriterad av vare sig medier eller politiker.

15:10, 18 September 2013

Håkan S: Hej, Jag ärTtvåbarnspappa, 5 och 7 år, med genomsnittlig inkomst. Fru med genomsnittlig inkomst. Bor i Bostadsrätt med genomsnittliga lån. Hur påverkas jag av höstbudgeten på 10 års sikt? Vad händer med tillväxt och välfärd?

Ylva Yngveson: Hej Håkan! Mycket intressant fråga! Men svår att svara på! Tillväxten kan troligen bli relativt hygglig framöver, men välfärden ställs inför stora utmaningar. Och dagens budgetproposition kanske blir svår att analysera ur det perspektivet. Men för oss privatpersoner kan det vara klokt att ta vara på en mycket bra situation som de flesta ändå har idag och se till att skapa god balans för framtiden me´llan lån och sparande.

15:15, 18 September 2013

Lilla Voffssan: För en som närmar sig 65 år - kommer det att löna sig bättre att jobba vidare ett tag till, eller gå i pension direkt? Hur stor blir skillnaden i plånboken?

Ylva Yngveson: Hej! Att det lönar sig för många att jobba vidare beror främst på att pensionskapitalet ska delas upp på färre år. Det kan du kolla om du registrerar dig på minpension.se. Där finns möjlighet att lägga in olika pensionsåldrar och räkna på effekten. Den som går i pension före 65 års ålder får dock inte del av det särskilda grundavdrag som pensionärer får och som höjs nu vid årsskiftet enligt regeringesn förslag. Och skulle du jobba vidare efter 65 år (för dem som fyllt 65 år vid årets ingång) så har du ett ordentligt jobbskatteavdrag och dessutom, om du är berättigad till bostadstillägg, så påverkar inkomsten bidraget i mindre grad framöver. Observera att den som kommer att få garantipension eller garantitillägg ska se upp därför att arbete efter 65 år inte självklart ger högre pension.

15:22, 18 September 2013

Fredric: Hej, jag är 43 år och arbetslös och sjukskriven på deltid. Vad gör regeringen för de ensamstående och sjuka?

Ylva Yngveson: Hej Fredric! Det finns inget i budgetpropositionen som påverkar ekonomin direkt för dessa grupper. Regeringen tänker sig att olika åtgärder ska påverka möjligheterna att bibehålla ersättningsnivåer och att komma i arbete. Men om det är rätt eller fel är ju en ren politisk fråga.

15:27, 18 September 2013

Maria Makar: Ylva efterlyser lite mer specifika frågor som rör budgetpropositionen, i stället för allmänna politiska frågor.

15:35, 18 September 2013

Tobbe: Mycket politiska utspel idag så det är svårt att veta vad som gäller för mig, jag har 40800 i lön. Kommer jag att få lägre skatt? Eller rör det andra inkomstgrupper mest?

Ylva Yngveson: Hej Tobbe! Om förslagen i budgetpropositionen går igenom så kommer du att få sänkt skatt både genom höjt jobbskatteavdrag och extra höjd skiktgräns. De förändringarna ger dig en skattesänkning på totalt 590 kronor nästa år.

15:40, 18 September 2013

Johan S: Vad händer med a-kassan, jag arbetar i kök och tror att det blir sänkt pris för mig? Blir det så?

Ylva Yngveson: Hej Johan! Regeringen föreslår att den differentierade arbetslöshetsavgiften slopas och just för hotell- och restauranganställda sänks i så fall avgiften med 255 kronor i månaden, allt enligt regeringens beräkningar.

15:42, 18 September 2013

_s-_s-: Min fråga är vad är brytpunkten bra för? Vad är den och var är min? Jag tjänar ca 20-25000 i mån.

Ylva Yngveson: Hej! Brytpunkten är gränsen för när man ska börja betala statlig skatt. Det finns två brytpunkter, där statliga skatten är 20% och där den höjs till 25%. Den första gränsen går nästa år vid en månadslön på drygt 37 400 kr och den andra vid drygt 51 300 kr.

15:45, 18 September 2013

Dejan: Frihet är att inte att slippa jobba - det är att tjäna pengar på det du verkligen vill göra. Frihet är också när du kan leva värdigt trots sjukdom eller arbetslöshet. Förlorar vi friheten när ersättningar för sjuk och arbetslös stagnerar? Eller kommer de behövande att få högre ersättningar enligt den här nya budgeten?

Ylva Yngveson: Hej! På din sista fråga kan jag svara att det inte finns några förslag om höjda ersättningsnivåer i budgetpropositionen för 2014.

15:47, 18 September 2013

Dejan: Min A-kasseförsäkring kostar 90:-. Kommer den att förändras? Min lön är 25000 - hur mycket får jag enligt den femte jobbskatteavdraget?

Ylva Yngveson: Hej igen! Det låter som om du är medlem i en a-kassa där den speciella arbetslöshetsavgiften redan är noll, vilket innebär att din a-kasseavgift blir oförändrad. Om det är själva arbetslöshetsavgiften du menar så blir sänkningen 90 kronor, då den slopas helt. Jobbskatteavdragets femte steg innebär sänkt skatt med 190 kronor, om det går igenom.

15:50, 18 September 2013

Alias: Om man är egenföretagare får man något då ur budgeten? Jag menar småföretagen är ju framtiden för vi ger jobb visst

Ylva Yngveson: Hej! Den förändring som det talas mest om är det som berör 3:12-reglerna. Där föreslår regeringen att utrymmet för löneunderlaget höjs från 25 till 50 procent, även om taket sänks. Det kan göra beskattningen förmånligare för ägare av fåmansbolag.

15:55, 18 September 2013

Ylva Yngveson: Då avslutar jag chatten för idag! Tack för alla angelägna frågor!

15:57, 18 September 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista