Franska Danone är det senaste av flera utländska företag som utreds för korruption i Kina. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Livsmedelsjätte anklagas för korruption i Kina

Oron stiger bland utländska företag
1:47 min

I Kina utreds nu den franska livsmedelsjätten Danones dotterbolag Dumex för korruption. Enligt kinesiska uppgifter ska Dumex ha mutat läkare och sjuksköterskor för att få dem att använda och rekommendera företagets mjölkersättningspulver.

Danone är det senaste av flera utländska företag som utreds för korruption, sedan en stor antikorruptionskampanj inleddes i Kina för några månader sedan.

Många mjölkersättningstillverkare spenderar stora summor pengar på sådana här mutor till sjukhuspersonalen, rapporterade kinesisk TV häromdagen apropå anklagelserna mot Dumex. Men Dumex är ett utländskt bolag och därför har anklagelserna fått extra stor uppmärksamhet i Kina.

Myndigheterna är måna om att visa på att det inte bara är kinesiska företag och partitjänstemän som nu granskas i den stora antikorruptionskampanj som för tillfället pågår i Kina.

De senaste månaderna har bland annat läkemedelstillverkarna Glaxo Smith Kline och Bayer utretts.

Kinesiska myndigheter letar nu efter fler profilfall att statuera exempel av. Enligt anonyma uppgifter till Ekot så är oron för tillfället stor bland de utländska företagen i Kina. Inget företag vill vara det som drar till sig myndigheternas uppmärksamhet i det här känsliga skedet.

De utländska företagen i Kina går en vansklig balansakt. För oftast är det mycket svårt att bedriva affärer i Kina utan att på något vis komma i kontakt med korruptionen. För många företag står ofta valet mellan att använda sig av mutor, eller att inte kunna bedriva någon affärsverksamhet alls.

Men nyheterna om att även utländska företag granskas har tagits emot väl av befolkningen. Ur ett propagandasyfte är det en lyckad strategi.

– Jag tycker att det är bra. Barnen är det viktigaste i ett samhälle och vi kan inte ha utländska företag som kommer hit och spelar med våra barns hälsa, säger 25-åriga Wang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".