Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Ramberg om budgeten: Regeringen vill ha krig

Ramberg kommenterar budgeten
2:12 min

Som en reaktion på regeringens budget meddelar Socialdemokraterna att förslaget om brytpunkt för statlig skatt ska stoppas. Enligt Ekots kommentator Tomas Ramberg är det en konflikt även regeringen tycks vara intresserade av.

Hur ska man kunna stoppa höjningen av brytpunkten för statlig skatt?

– Som Magdalena Andersson sade, så ska S göra allt för att stoppa den. Det finns ett antal olika metoder, och om man inte lyckas ändra i budgeten, så kan man riva upp den delen efter att hela budgeten är tagen och då närmar vi oss jul. Och eftersom Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är eniga om att den här skattesänkningen för de som tjänar över 36 000 ska bort, så kommer den förmodligen inte att kunna genomföras. I så fall förstärks budgeten med tre miljarder.

Är det inte lite känsligt för de rödgröna att de måste ha stöd av Sverigedemokraterna för att genomföra det här?

– De har säkert funderat lite för och emot på det taktiska. Nu formulerade Magdalena Andersson den retoriska frågan som man kommer att driva: "är det rätt att skuldsätta hela det svenska folket för att sänka skatten för dem som tjänar mest? Det är uppenbarligen den konflikt som Socialdemokraterna vill ha nu. Den kanske också har efterlyst i de socialdemokratiska leden, när man klagat på att Stefan Löfven sagt att man kommer att behålla ett femte jobbskatteavdrag. Nu har man ändå fått en skattekonflikt där man säger att "hellre än att sänka skatten för de rika så ska vi ge pengar till vården".

Hur knepigt är det för regeringen är det att man inte får igenom hela budgeten?

– Paradoxalt nog kan det vara så att regeringen också vill ha den här konflikten. Man hörde idag Anders Borg på presskonferensen hur han spelade ut ansvarskortet - Socialdemokraterna skadar bilden av att riksdagen tar ansvar, och att det finns en tydlig ekonomisk politik som alla tar ansvar för. Här verkar det finnas ett ömsesidigt intresse av krig.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".