Oppositionen stoppar regeringen i riksdagen

"Naturligt att en majoritet i riksdagen går emot"
1:50 min

Regeringen ser ut att gå mot ett nederlag i riksdagen. Oppositionen vill stoppa förslaget om att höja gränsen för när man ska betala statlig skatt, den så kallade brytpunkten.

Det står klart nu när samtliga oppositionspartier har kommenterat regeringens budget.

– Om rambeslutet när det sedan faller i november innehåller en höjd brytpunkt är vi beredda att ta ett initiativ i finansutskottet för att bryta upp den delen av beslutet och stoppa den skattesänkningen, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Det Magdalena Andersson menar är att efter det att riksdagen har röstat för hela budgetförslaget så finns det alltså en möjlighet för oppositionen att stoppa ett enskilt förslag som minskar intäkterna för staten. Det vill alltså alla oppositionspartier göra.

Men Sverigedemokraterna som redan har lagt ett likadant förslag som ingen stödde, gjorde klart i samband med det  för de övriga ledamöterna i finansutskottet att de kommer att stödja ett utskottsinitiativ från de rödgröna.

– Är det så att ett utskottsinitiativ från de övriga oppositionspartierna enbart innehåller brytpunkten, höjd brytpunkt för den statliga skatten, så kommer vi ställa oss bakom detta, säger Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraternas ekonomispolitiska talesperson.

Så kommer också utskottsinitiativet att formuleras.

 – Vi kommer naturligtvis också föreslå att man stoppar jobbskatteavdrag fram tills detta att ramarna är tagna. Men när utgiftsramarna väl är tagna kan man inte använda pengarna till något annat. Därför kommer vi bara gå fram då med brytpunkten. Då är det tre miljarder. Det blir en rimligare ekonomisk politik och det gör att vi hamnar något närmare måluppfyllelse, säger Magdalena Andersson.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom det här initiativet och Miljöpartiets Per Bolund avfärdar helt finansminister Anders Borg som kritiserar oppositionen för att bryta mot traditionen att ställa sig bakom budgeten i sin helhet.

– Vi tycker att det är regeringen som inte använder den praxis som slagits fast i svensk riksdag sedan 40 år tillbaka att man faktiskt förankrar de förslag man kommer med i riksdagen. Ser till att man har en majoritet bakom. Det har den här regeringen inte gjort. Då blir det ibland naturligt att en majoritet i riksdagen går emot deras förslag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".